ZETApress

hírportál

Februári előadáscsere

Előadáscseréről kötött megállapodást a Békéscsabai Jókai Színház és a budapesti József Attila Színház. Ennek I. felvonásaként február 1-jén kedden a József Attila Színházban a Trianon című történelmi rockoperát mutatják be a Jókai Színház előadásában.

Ugyanezen a napon Békéscsabán a József Attila Színház Szibériai csárdás című előadása várja majd a nézőket. A mostanit, újabb előadások cseréje követi majd a jövőben a két színház között – tudatta Sarkadi Béla.

Békéscsabai Jókai Színház: Trianon

A Millenniumtól indul a Koltay testvérek és a Kormorán együttes által jegyzett Trianon cselekménye, amelynek végpontja 1989, a rendszerváltozás. – A zenés történelmi játék a történelmi ismeretek felelevenítésén, az országcsonkításra való emlékezésen túl közös gondolkodásra hívja a nemzet megmaradásáért, közösségünk felemelkedéséért tenni akaró honfitársainkat – fogalmazott Koltay Gábor, a darab rendezője, aki Békéscsabán színre vitte a művet, amely a kisemberek szemszögéből ábrázolja a történelmet, s arra keresi a választ, hogyan lehet megvalósítani a nemzet határokon átívelő egyesítését.

József Attila Színház: Szibériai csárdás

A mű egy a valóságban is megtörtént eset alapján idézi föl az I. világháború alatt orosz fogságba esett magyar katonák kalandját, amely során a legtávolabbi szibériai hadifogolytáborban, részben fejből, részben pedig orosz-francia fordítási töredékek alapján írt szövegkönyvből, és emlékezetből lekottázott partitúrából bemutatták a Csárdáskirálynő című operettet, amelyben a lúdtalpas, karikalábú, szőrös katonák játszották a női szerepeket is. Ebben az esetben nem az a kérdés: vajon a közönség tapsol-e a végén? Ha az orosz táborparancsnok tetszését elnyeri az előadás, akkor hazaengedi az évek óta a hazájuktól távol raboskodó hadifoglyokat. A Tasnádi István írta darabot Hargitai János rendezte a budapesti teátrumban.

Szóljon hozzá!