ZETApress

hírportál

Zeneakadémiai sorozat

A Liszt Ferenc Kamarazenekar zeneakadémiai bérletsorozata Baráth Emőkével és Takács-Nagy Gáborral indul – tudatta dr. Boros Norina.

2022-es évadnyitó hangversennyel holnap a Zeneakadémián igyekszik elkápráztatni a közönséget a Liszt Ferenc Kamarazenekar, vendégművészekkel – Baráth Emőkével (ének) és Takács-Nagy Gáborral (karmester) – együttműködve, tökéletes összhangban, Mozart és Grieg művei csendülnek fel.

Várdai István művészeti igazgató vezetésével folytatják a több évre szóló művészeti stratégia megvalósítását. Az együttes kettős célja a minőségi hagyomány megőrzése és a folyamatos megújulásra való törekvés. Az idei évben ennek példája a zeneakadémia bérletsorozatuk első, holnap esti hangversenye 19:30-kor a Zeneakadémia Nagytermében.

A különleges műsorban két egészen különböző zeneszerző karakter, Mozart és Grieg darabjai lesznek hallhatók. Takács-Nagy Gábor az első félévben két alkalommal is a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen lép fel a Zeneakadémián. A zeneirodalom egyik legtüzesebb és technikailag talán a legnehezebb hangversenyáriája a 2021/2022-es évad művészének választott szoprán, Baráth Emőke előadásában, érzelemgazdag első részt ígér. A szünet után a legismertebb norvég zeneszerző kerül középpontba és az északi fjordok világát felidéző zenére, dallamvilágra számíthatunk. A zenekar és a szólista Grieg-dalaival egy nehéz korszak utáni újrakezdés vigaszát tolmácsolja a közönségnek. A koncert végén elmaradhatatlan a zenekarra jellemző virtuóz elem: négy muzsikus helyett tizenhatan, szoros művészi egységben, gazdagabb hangzásban mutatják be Grieg 1878-ban keletkezett nagyívű alkotását.

Csodálni való, ahogy Takács-Nagy Gábor könnyedén életre tudja kelteni a zenét és mindezt úgy teszi, hogy közben minden muzsikus rezdülésre nyitott. Valóban egy közös, egymást inspiráló munkának éljük meg – mondta el Tfrist Péter koncertmester. A budapesti hangversenyt megelőzően a szegedi közönség január 20-án csütörtökön 19 órakor a Szegedi Nemzeti Színházban élvezhette az előadást. Közreműködik: Baráth Emőke, ének. Vezényel: Takács-Nagy Gábor. Művészeti vezető: Várdai István. Koncertmester: Tfirst Péter. Műsor:

Mozart: A-dúr szimfónia, K. 201
Mozart: Bella mia fiamma – hangversenyária, K. 528
Szünet
Grieg: Hat dal, op. 48, vonószenekari kísérettel, Ari Rabenu átiratában
Grieg: 1., g-moll vonósnégyes, op. 27 – vonószenekari előadásban

A sokszínűség jegyében az évad következő hangversenyén február 15-én Mathieu Herzog (zeneszerző, brácsaművész), Gottlieb Wallisch (zongoraművész) és Pálfalvi Tamás (trombita) vendégművészek közreműködésével szeretnének felejthetetlen koncertélményt adni a közönségüknek.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar

A zenekar 1963-ban alakultak a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből és közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tett szert és a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé vált. Működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több, mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben. Az együttes, amelynek koncertmestere 2016 óta Tfirst Péter, évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. 2020-tól Várdai István csellóművész művészeti igazgatóként kapcsolódott be a szakmai felkészítésbe és a művészi koncepció kialakításába.

Szóljon hozzá!