ZETApress

hírportál

Cirkuszfesztivál januárban

Négy kontinens mintegy száz artistaművésze részvételével rendezik meg 2022. január 12-e szerda és 17-e hétfő között a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált, a nagyszabású eseményhez kapcsolódva két tudományos programot is szerveznek – tudtuk meg délután a Fővárosi nagycirkuszi sajtótájékoztatón.

Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, az EMMI kultúráért felelős államtitkára emlékeztetett: a járványhelyzet miatt immár második alkalommal marad el a Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál, a világ legnagyobb cirkuszfesztiválja. Ez a rendkívüli helyzet felértékeli a világ három-négy legjelentősebb cirkuszfesztiválja között számon tartott budapesti rendezvényt, mivel azok a szakemberek, akik nem tudnak elmenni Monte-Carlóba, részt tudnak venni a budapesti rendezvényen. A világ Magyarországra fog figyelni január 12-e és 17-e között – hangsúlyozta Fekete Péter.

A fesztivál 0. napján, január 11-én kedden a Művésztelepen a Circus Theatrum, a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium csapata Szentivánéji álmodók című workshopját lehet megtekinteni. Január 12-én 17 órakor kezdődik a Red Carpet Show, az artistaművészek ünnepélyes bevonulása a Fővárosi Nagycirkusz előtt. Január 14-én pénteken 18 órakor a magyar artistatehetségek mutatkoznak be a Newcomer Show keretében. A XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál január 17-én hétfőn 19 órakor nagyszabású díjátadó gálaműsorral zárul. A cirkuszművészet iránt érdeklődőknek 3-3 alkalommal nyílik lehetőségük megtekinteni az A- és a B-versenyprogramokat.

A fesztiválhoz két további program kapcsolódik. Január 11-én 10 órától a Cirkuszépületek Európában című nemzetközi tudományos konferencia keretében neves külföldi és magyar előadók tartanak építészettörténeti tanácskozást a Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnokában, amely a fesztivál végéig ingyenesen megtekinthető, a cirkuszépületek történelméről szóló kiállítás megnyitójával veszi kezdetét.

Január 13-án csütörtökön 10 órától a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Dísztermében a Fővárosi Nagycirkusz pedagógiai módszertani programjairól, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeumról és az alakuló könyvtári gyűjteményről tartanak konferenciát.

Az első Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg a Magyar Cirkusz és Varieté (MACIVA) szakemberei. A kétévente megrendezendő seregszemle azóta a világ vezető cirkuszfesztiváljai közé nőtte ki magát, így Monte-Carlo, Latina, Moszkva mellett Budapest is komoly cirkuszművészeti találkozóhely lett. A XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál részletes programja idekattintva érhető el.

Szóljon hozzá!