ZETApress

hírportál

Üllői úti roma jazz

Roma Jazz Feszt a Premier Kultcaféban. A Charles Music Művészeti Produkciós Iroda egy különleges jazz fesztivált mutat be Roma Jazz Feszt címmel ma és holnap este az Üllői úti Premier Kultcaféban, amely a főváros legkedveltebb közösségi és kulturális tere – tudatta Sárréti Anita PR manager.

A kétnapos programsorozat alkalmával olyan kiemelkedő jazz előadóművészek lépnek fel, akik a hazai és a nemzetközi jazz élet meghatározó egyéniségei. Szeretnének a fesztivállal hagyományt teremteni, a hallgatóknak maradandó zenei élményt nyújtani és a jazz zenét még népszerűbbé tenni a szélesebb közönség körében. A különleges jazz zenei programokat követően a fesztivált jam session zárja, ahol a hallgatók egy igazi önfeledt örömzenélésnek lehetnek fültanúi. A megvásárolt belépőjegy az aznap megrendezésre kerülő összes programra érvényes! A helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

December 8-a szerda 18 óra: Oláh Dezső-trió

A Roma Jazz Feszt nyitóprogramjaként napjaink egyik legaktívabban tevékenykedő jazz triója az Oláh Dezső-trió lép színpadra. A zenekar tagjai mind nemzetközileg elismert művészek: Peczek Lakatos András – dob, Oláh Péter – nagybőgő és Oláh Dezső kiemelkedő tehetségű zongorista, akinek jelentős zeneszerzői munkássága teremtette meg a lehetőséget a trió számára, hogy az elmúlt években klasszikus kamarazenekarokkal (Anima Musicae, Csíki Kamarazenekar), fúvós kvintettekkel (Budapest Fúvósötös), big-bandekkel (Budapest Jazz Orchestra), illetve kortárs tánctársulatokkal (Feledi Project) együttműködve is koncertezzenek. A trió repertoárjában a legszebb klasszikus jazz standardek egy egészen új köntösbe bújtatva, csakúgy, mint a klasszikus zenei és népdalfeldolgozások, valamint Oláh Dezső saját szerzeményű művei találhatóak meg. A koncerten Oláh Dezső: Intermezzo című saját szerzeményű műve fog elhangzani, amely igazi jazz zenei élményt ígér a hallgatóknak.

A Roma Jazz Feszt első napjának záró koncertjeként a fiatal kimagasló tehetségű, Junior Prima Díjas jazz zongorista, Egri János Jr. varázsolja el a közönséget. Ezen az estén édesapjával, Egri Jánossal lesz hallható, aki méltán elismert jazzbőgős és basszusgitáros, egyúttal a hazai és a nemzetközi jazz élet meghatározó művésze. Egri János Jr. a fiatal jazz generáció egyik kiemelkedő alakja, rendkívül sokoldalú előadó, hiszen nemcsak kiváló zongoristaként, de énekesként is tevékenykedik. Számos jazz-zenei versenyen ért el 1. helyezést, jelenleg Oláh Kálmán növendéke a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mesterképzésén, a jazz-zongora szakon.

Édesapjával alakult Egri a négyzeten nevű duó formációjukkal a Premier Kultcafé színpadán saját kompozíciókat, populáris dalokat és közismert jazz standardeket hallhat a közönség. A mainstream jazz műfajára építve, ám emellett számos egyéni, klasszikus és igényes populáris zenéből kölcsönzött stílusjegyet is megszólaltatnak majd, hogy zenei tudásukat, a jazz iránti szenvedélyüket és határtalan jókedvüket átadják a közönségnek.

December 09-e csütörtök 18 óra: Szakcsi Lakatos Róbert-trió

A Roma Jazz Feszt zárónapján színpadra lép a klasszikus zene és a jazz világában egyaránt otthonosan mozgó, kivételes tehetségű művész Szakcsi Lakatos Róbert, Szakcsi Lakatos Béla, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész fia, akit ezen az estén trió formációban hallhatunk. Az előadó a hazai és a nemzetközi jazzélet egyik meghatározó alakja különböző formációkban történő, megannyi felkérésnek tesz eleget itthon és külföldön egyaránt.

1995-től számos hazai és nemzetközi zenei versenyen ért el első helyezést. 2001-ben a Montreux-i Jazz Festival nemzetközi szólózongora versenyének első helyezettje volt, majd 2005-ben Bolla Gábor Quartettjével az Avignon Jazz Festival keretében megrendezett, fiatal európai együttesek számára kiírt versenyen ért el első helyezést. Számos világhírű jazz zenésszel, mint például Jack DeJohnette, John Patitucci volt lehetősége együtt játszani és lemezfelvételt készíteni. Gregory Hutchinsonnal rögzített lemezét Chick Corea személyesen is méltatta. Ezen az estén két kiváló zenésztársával lép a Premier Kultcafé színpadára, hogy előadásával a zene szárnyán repítse el a közönséget a klasszikus jazz örökzöldek csodálatos világába

19:30 Finucci Bros, meghívott sztárvendég: Nyári Aliz

A Roma Jazz Feszt második napjának záró koncertjeként a Finucci Bros Quartet lép színpadra, amely 2009-ben jött létre Balogh Roland vezetésével. A zenekar kiemelkedő muzsikusokból áll, akik számos nemzetközi versenyen bizonyították tehetségüket. Négy nagylemezük jelent meg és több száz előadást adtak hazánkban, Európa és az Egyesült Államok városaiban is. Ezen a koncerten hallhatók lesznek a legszebb jazz standard-ek, különleges feldolgozások és a saját szerzemények egyaránt.

A koncert meghívott sztárvendége a fiatal, elbűvölő és tehetséges énekesnő Nyári Aliz lesz, akinek édesapja, Nyári Károly virtuóz zongorajátékával megannyi alkalommal kápráztatta el a hazai és a nemzetközi közönséget. Az énekesnő szinte észrevétlenül nőtt bele a jazz zene szeretetébe. A koncerten a közönség egy igazán magával ragadó, egyedi hangzásvilágot hallhat majd a művészektől, amely magába foglalja a klasszikus jazz zene elemeit a mai modern hangzással kiegészülve.

20:30 Jam Session

Az esti koncertet egy fantasztikus hangulatú jam session zárja, ahol a programsorozaton fellépő művészek tanúbizonyságot tesznek művészi kreativitásuk határtalanságáról, és így a közönség egy igazi önfeledt örömzenélésnek lehet majd fültanúja. A program az időpontjában hatályban lévő kormányrendeletek, járványügyi szabályok betartásával látogatható. Jegyek a helyszínen, az Interticket országos hálózatában és a Jegy.hu oldalon válthatók.

Szóljon hozzá!