ZETApress

hírportál

Irány Pécs, a világhírnév!

Idén a Fringe Fesztivál Európa Kulturális Fővárosába költözik! A Budapesti Tavaszi Fesztivál öt éve sikerrel zajló kulturális rendezvénysorozata idén Európa Kulturális Fővárosában ? azon belül is Pécs belvárosának kulturális intézményeiben és klubjaiban kerül megrendezésre tegnaptól vasárnapig.

Helyszín a Pécsi Nemzeti Színház, a Bóbita Bábszínház, a Művészetek és Irodalom Háza, a Nádor Galéria, az Ifjúsági Ház, a Pécsi Est Café, a Toxic Club és a Jókai téri Szabadtéri Színpad ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

A Fringe fesztivál először 1947-ben a világhírű Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál kísérő rendezvényeként volt. Ma már világ legnagyobb és legismertebb művészeti fesztiválja. Akkor a hivatalos programon kívül felbukkant a városban hat skót és két angol csoport, akik teljesen hívatlanul színházi előadásokkal szórakoztatták a közönséget. Fellépő helyeikül szolgáltak még a dohos szénapadlások is. Átütő sikerük volt. Így született meg az Edinburgh-i Fringe Fesztivál.

A II. Világháború után a Edinburgh az európai kulturális élet újjászületésének a helye. Egyesítsük újra Európát a kultúra segítségével! ? szólt a felhívásuk. Mostanra már a 60 éves múltra visszatekintő rendezvény közel 1600 előadást, 15 ezer előadót és mintegy 300 különböző helyszínt tudhat a magáénak évente.

1996-ban a Guiness Rekordok Könyve a világon a legnagyobb fesztiválnak nevezte a Fringe-et, és ez a cím azóta is változatlanul az övé. Igen ismert nevek is vannak, akik az Edinburgh-i Fringe-en alapozták meg karrierjüket: Így Hugh Grant, Emma Thompson, Catherine Tate, League of Gentlemen, Ben Elton, Little Britain, Rowan Atkinson, Eddie Izzard, Demetri Martin, David Schwimmer, Harry Hill, French & Saunders, Billy Connolly, Michael Palin, Stephen Fry, Hugh Laurie, Jude Law, Ruby Wax, Julian Clary, Paul Merton.

Ennek mintájára, jött létre a budapesti Fringe Fesztivál és ebben az évben pedig Pécsett van lehetőse ennek az összavantgardnak, hogy megmutassa magát. Lényege, hogy a hivatalos fesztiválprogram mellett bárki jelentkezhet produkciójával minden előzetes szakmai elbírálás nélkül erre a rendezvényre. A produkcióját előadhatja a szervezők által kijelölt helyen és időben előadhatja. Természetesen tiszteletdíj nélkül. A kezdő előadóknak megmutatkozási lehetőséget ad. A profiknak, akik szintén szép számmal megtalálhatók a programban új közönséget és szakmai kapcsolatokat. A közönségnek pedig változatos szórakoztató programot jelent a ?Frindzselés?.

A 2010-es fesztiválra 320 egyéni előadó, illetve művészeti formáció jelentkezett, a legkülönbözőbb műfajokból. A Fringe hagyományainak megfelelően a programban a sok újdonság mellett akár Kozma Orsi, Thea Soti, Pély Barna, Méhes Csaba, a Dutar, a Kalyi Jag, a Vocal Idiots, a Tenderfoot Blues Unit, a Katáng vagy a Tünet Együttes előadását is megtekintheti, aki ebben az időben Pécsre látogat.

A produkciókat, a közönség mellett, a kulturális élet jeles képviselőiből álló 60 fős szakmai zsűri bírálja el, a legjobbak rangos belföldi és külföldi fesztiválokra kaphatnak meghívást. A háromnapos fesztivál könnyű-, komoly- jazz- és világzenével, tánccal, színházi és gyermekprogramokkal vár minden korosztályt, tegnap délután 3 órától vasárnap este 11-ig, csak némi hajnali, reggeli szünettel. Az esemény összes programja ingyenes. Részletes program és további információk a Pécsi Est különszámában, illetve weboldalukon. A fesztivál szervezője a Pentaton Koncertügynökség és Hungarofest Nonprofit Kft.

Szóljon hozzá!