ZETApress

hírportál

Jön a KISS

Már csak 7 hét, és Budapesten a világ egyik legnagyobb rock show-ja! Május 28-án Budapestre ér a KISS turnéja! A turné európai szakasza csak május elsején kezdődik Angliában, de a csapat már megkezdte a próbákat a Sonic Boom színpad díszleteiben.

Zenekarhoz közeli források állítják, hogy soha ilyen látványos előadást nem produkált még a banda mint ami ezen a koncertkörúton várható ? pedig ezt a műfajt eleve a KISS találta ki! Addig is, amíg az első beszámolókat írta a Live Nation a csapatról.

Érdekességek a KISS együttesről

A zenekart az egész világon könnyen azonosítják az arcfestésükről és a fellépő ruhájukról, amely védjegyükké vált pályafutásuk során. Azonban a karaktereket nem az együttes tagjai, hanem korai rajongóik és barátaik találták ki. Így lett Démon (Gene Simmons – basszusgitár), a cinizmusa és a sötétebb oldala miatt; Csillagfiú (Paul Stanley ? ének, ritmusgitár), a reménytelenül romantikus; Űrember (Ace Frehley – szólógitár) és Macskaember (Peter Criss – dob). Bár az évek folyamán voltak tagcserék, a karakterek megmaradtak, a jelenlegi szólógitáros Tommy Thayer is egyfajta űrruhát, illetve a dobos Eric Singer macskaember öltözéket visel a fellépések alkalmával.

A KISS gyökerei egy Wicked Lester nevű csapathoz vezethetők vissza, amiben Gene és Paul már együtt játszott. Azonban semmilyen sikert nem értek el, a demójukat a kiadók visszautasították, így Simmons és Stanley 1972-ben feloszlatták a Wicked Lester-t, és új együttes alapításába kezdtek. Ez lett a KISS.

Gene Simmons Chaim Witz néven született Izraelben, magyar szülők gyermekeként. Bár soha egy percet nem élt Magyarországon, a mai napig nagyon jól ért és szinte folyékonyan beszél magyarul. Paul Stanley eredetileg Stanley Harvey Eisen néven született New York-ban, itt ismerkedett meg a hatvanas évek végén Gene Simmons-szal is.

A legenda szerint Paul-t és Gene-t a hetvenes években a zenén kívül csak a csajozás érdekelte. Gene Simmons ezt a szokását mai napig tartja; saját bevallása szerint közel ötezer nővel volt eddig együtt, amit dokumentált is ? mindegyikükről fotója van.

A KISS első koncertjét 1973. január 30-án adta, New Yorkban, a Queens-i Popcorn klubban. A KISS volt az első banda, akiknél a külsőségek és a show elemek nagyon fontos szerephez jutottak a koncerteken ? igazából az ő karrierjük indította el a látványos, show-szerű, óriási rock- és pop koncertek divatját szerte a világon.

A KISS első logoja évekig tiltott volt Németországban, mert a két S-betű túlságosan hasonlított az SS korábbi logojára. Ebben az időben a banda ? csak a német területen ? fordított z-vel helyettesítette az s betűket.

1978-ban az NBC készítette és mutatta be a Kiss Meets The Phantom Of The Park című TV filmet, ami az év egyik legnagyobb nézettségű tévé-műsora volt ? és természetesen a KISS együttesre épült. A zenekar tagjai szupererővel rendelkeztek, amit be is kellett vetniük a gonosz ellen?

KISS tagjai szerepeltek pár éve a Scooby Doo rajzfilm egyik részében, Halloween idején riogatták a szereplőket, saját magukat alakítva. Ezen felül szintén magukat alakították a Detroit Rock City című mozifilmben, amelyben a Terminátor II-ben sztárrá vált tini, Edward Furlong volt a főszereplő.

1978. szeptember 18-án, a zeneiparban teljesen szokatlanul, mind a négy tag egyszerre jelentette meg szólóalbumát ? és valamennyi siker lett! Több mint egymillió példányt szállítottak ki belőlük az első napon.

A KISS mindig is erős volt az ajándéktárgyak eladásában. A szokásos polók ? sapkák ? bögréken túl azonban az ő kínálatukban kapható KISS símaszk (a tagok arcfestésével), hamutartó, komplett halloween jelmez, sminkkészlet, képregény, telefonos előlap, és még eredeti KISS bor is!

Az I Was Made For Loving You Baby az első rock kislemez, amiből több mint egymillió példány kelt el az USA-ban. A hivatalos KISS rajongói klubot KISS ARMY-nak hívják, és a tagság páratlan előnyöket élvez a lemezmegjelenések, turnék, koncertek vagy zenekari találkozók esetében.

Nem a magyar Kiss Forever Band az egyetlen KISS ?hasonmás? zenekar a világon, több tucatnyi tribute formáció létezik; például a belga KISStory, a francia Diaman Noir, a szintén magyar Ace Is God is több éve lép fel rendszeresen. Az USA-ban szinte nincs olyan nagyváros, ahol ne lenne KISS hasonmás zenekar, kezdve a KISSNATION, Kiss Alive, Destroyer, Strutter csapatoktól egészen a csak nőkből álló KISSES bandáig.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elindult az európai KISS őrület | ZETApress

Szóljon hozzá!