ZETApress

hírportál

Léggömb címvédéssel

Festői szépségű a Farkas Gábriel Band új videoklipje. A vitorlázás ünnepén mutatta be új videoklipjét a zenekar, mely a Léggömb című dalhoz készített egy igazán nyári hangulatú kisfilmet. A nótát Gém Zoltán, Guttmann Dénes György, alias Zsüti fia írta Gábrielnek, aki jazz triójával meghangszerelte, vendégművészként pedig Szirtes Edina Mókust is meghívták az alkotáshoz.

A dal szerzője egy balatonfüredi koncert után kereste meg Gábrielt, hogy szeretne mutatni neki egy saját szerzeményt, amelyet szerinte neki kellene elénekelnie. – Pont a Marina Bárban játszottunk Máté Péter tiszteletére, aki a ’80-as években “rezidens” volt ebben a klubban, amikor Zoli odalépett hozzám, hogy van egy dala a számomra. Akkor azt mondtam neki, én a magyar könnyűzene klasszikusait, annak hagyományait ápolom, ritkán énekelek új szerzeményt, de ha lesz olyan jó, mint amilyeneket az apukája írt, lehet, hogy majd beleszeretek. Zsüti fia balatoni nyaralójuk nappalijában félénken ült a hófehér zongorához, hogy megmutassa a nótát. Ez a szituáció egy szerző és egy előadóművész számára mindig ugyanakkora izgalom. Az első pár sor után tudtam, hogy nagyon szívesen énekelném ezt a dalt – emlékszik vissza Gábriel.

Az énekes zenekara tagjaival – Farkas Péter Bubu – gitár, nagybőgő; Földesi Attila – dobok; Juhász Attila Jack – zongora és vendégművészükkel: Szirtes Edina Mókussal a dal mondanivalójához illő hangszerelést készítettek. – Folyamatosan váltakozó festményeket álmodtam meg a videokliphez, amelyhez egyszerűen tökéletes Balatonfüred és környéke. Mivel itt nőttem fel, pontosan tudtam, milyen helyszíneken lehet felvenni a jeleneteket. Szerettem volna, egy nyári szerelem emlékszerű, bensőséges, lopott pillanatait bemutatni, amivel bárki azonosulni tud. A kamera alternatív szemszögből csodálja múzsáját, így bárki a kamera mögé vagy elé képzelheti magát. A klipben egy jó barátnőm, a csodás Fehérvári Dóri táncművész segít életre kelteni víziómat – mesél az énekes a klip keletkezéséről.

Baranya Ákos operatőr képeivel sikerült olyan őszinte pillanatokat rögzíteni, amelyek megőrzésre méltó emlékek, ahogy érdemes visszaemlékezni kapcsolatainkra, akkor is, ha már más utakon járunk. Ez a dal egyszerre az emlékezésé és az elengedés elfogadásáé, de tettünk bele egy csepp reményt, pont, mint Pandora – avat be a dal mondanivalójába Gábriel. – Lehet, hogy tőlünk szokatlan egy ilyen klasszikus pop zenei hangzás, hiszen a közönség inkább a jazz vonalról ismer minket. Évek óta Zoli szerzői estjein és saját koncertjeinken is elénekeltem a Léggömböt, sokan vették fel a telefonjaikkal, majd kérték bekiabálva, úgy hogy “a füredi dalt” szeretnék hallani. Ezért tartottuk fontosnak olyan formába önteni ezt a nótát, hogy a lehető legszélesebb körhöz eljuthasson. Nagyon kíváncsian várjuk a fogadtatást! – tette hozzá Gábriel.

Az énekes és zenekara számára nagy öröm, hogy Európa legnagyobb tókerülő versenye, az 53. Kékszalag győztesváró fogadásán mutathatták be új videoklipjüket. Címvédés történt: a győzelmet szoros versenyben újra az RSM szerezte meg 11 óra 43 perces idővel, szoros versenyben a Raiffeisen Fifty-Fifty előtt. 3. helyen a két évvel ezelőtti győztes AUDAX Django futott be, míg 1. egytestű hajóként a Principessa ért a füredi célba. A tókerülőn idén 556 hajó vett részt.

Ahhoz már hozzászoktam, hogy tehetséges zenészekkel dolgozom, de a klipforgatás alatt is igazán fantasztikus emberekkel alkothattam. Hálás vagyok a közreműködőknek, de mindenekelőtt Gém Zoltánnak, a klippel az emléke előtte tisztelgünk, nagy szeretettel ajánljuk Neki és családjának! – fejezte be Gábriel.

Szóljon hozzá!