ZETApress

hírportál

Rock a Mammut Tetőn

Az ország legmeghatározóbb tető(kert)mozija, a Budapest Rooftop Cinema idén is egyedi közösségi élményekkel, valamint premierekkel vár. Holnap este a Budapest Underground: Rock epizódját láthatja először a közönség a nagyvásznon, a megújult Mammut Tetőn – tudatták sajtósaik.

Turán Eszter és Koltay Anna 2017-ben indult dokumentumfilm-sorozatának első része a budapesti hardcore-punk közegről, a második a hiphop szcénáról szólt, míg a harmadikban az elektronikus zene történetének budapesti fejezetét lapozhattuk át nyitóeseményünkön, a budai csillagok alatt. A sorozat rockzenéről szóló része bekeményít: olyan csomópontokat érint többek között, mint az E-klub, a Thrash Mosh Club, a Tüzesvíz, a Petőfi Csarnok, a Total Car, a Süss Fel Nap, vagy a legendás Wigwam klub.

A BP Underground 4. epizódja bemutatja a kiterjedt zenei szcéna irányzatait; hogyan csapódott le itthon a brit heavy metal új hulláma, hogyan létezik 35 éve a Metal Hammer/Hammer World, kiből lett thrasher, grunger, Csihar Attila hogyan lett a black metal szcéna hazai megalapítója, vagy épp kik csavarodtak rá a lehangolt gitárra és mi az a nu metal?

Thrash vonalról a Thrash Mosh Club és az ott játszó zenekarok szólalnak meg, mint pl. a Bedlam. Elmesélik a Fresh Fabrik story-t, illetve a 2000 körüli nu metal vonulatot többek között a Subscribe-bal, az Insane-nel. Szerepet kap a Junkies és a női zenészek elfogadottsága is. Milyen ma az itthoni underground rock-metál közeg, kik az új zászlóvivők és van-e létjogosultsága, hangja és ereje a kemény műfajoknak a digitális világban?

Szóljon hozzá!