ZETApress

hírportál

Koncert az árvákért

Szörényi Levente, Bródy János és Feke Pál a szeptember 28-i jótékonysági István, a király koncerttel támogatja Áder János alapítványát – tudatta a KEN!media.

A Szörényi Levente – Bródy János szerzőpáros támogatásával jótékonysági István, a király koncertet rendeznek Áder János köztársasági elnök és felesége: Herczegh Anita által a koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére létrehozott alapítvány javára. A legendás rockopera koncertváltozata Feke Pál és társulata előadásában kerül színpadra szeptember 28-án kedden a Papp László Sportarénában.

Szörényi Levente és Bródy János, az István, a király szerzői, valamint a művet előadó Feke Pál által létrehozott társulat tagjai a koncertből befolyó összeget a koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére létrehozott Regőczi István Alapítványnak adományozzák. Áder János elmondta, hogy sokat gondolkodtak az alapítvány nevén, végül azért döntöttek Regőczi István neve mellett, mert a katolikus pap egész életében, már a II. világháborút megelőzően is, árva gyerekekről gondoskodott.

A koronavírus-járvány 1. és 2. hulláma alatt nem nagyon lehetett olyan híreket hallani, mint most, a 3. hullám idején: fiatalok, kisgyermeket nevelő szülők halnak meg és gyermekek maradnak árván. – Hetek óta azon gondolkodtunk a feleségemmel, hogy hogyan lehetne ezen a helyzeten segíteni. Kíváncsi voltam, hogy hány családot és hány gyermeket érinthetett ez a járvány: több mint hatszáz gyermekről van szó, és több mint négyszáz családról – hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök hozzátéve, az érintett gyerekeket legalább a nagykorúvá válásukig vagy addig, amíg szakmát, esetleg diplomát szereznek, segíteni kell anyagilag.

Az alapítványról elmondta, hogy a jogi előkészítő munkálatok befejeződtek, elkészült már az alapító okirat; jogi értelemben az alapító Áder János, a felesége pedig a kuratórium tagja, valamint felkérte Bagdi Emőke klinikai szakpszichológust és Ürge-Vorsatz Diána fizikust is, akik igent mondtak. Az alapítványt még nem jegyezték be – e héten indul a bírósági eljárás -, így egyelőre adományt sem fogadhatnak. Az alapítvány ötmillió forintból indul, ami a köztársasági elnök szerint a saját megtakarításuk.

Ader János abban bízik, hogy ismerősei köréből, akár még szélesebb körből is érkeznek majd támogatások. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok, a polgármesterek és a jegyzők segítsége nélkül ez a programot nem lehet sikerre vinni, hiszen ők ismerik az érintett családokat, és azt is, hogy pontosan milyen anyagi támogatásra van szükség.

Szóljon hozzá!