ZETApress

hírportál

Történelmünk Simonpusztán

A jótékonyságé a főszerep Simonpusztán 2021-ben: Legyen újra Lovas Nemzet a Magyar! A Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület és Szőcs Géza Magyar Történelmi Színház a magyar kultúrát, hagyományokat helyezi az előtérbe – tudatta Sárréti Anita PR menedzser. További infó idekattintva található.

A Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület a 2020 évhez hasonlóan 2021-ben is összeállított egy olyan programsorozatot, mely teljes körű képet ad lovas kultúránkról, múltunkról és történelmünkről egyaránt. A Simonpusztai Lovaspark küldetése, hogy a mai rohanó világban közelebb hozzuk a lovakon keresztül az embert a természethez, az állatszeretethez. A ló a Magyar Nemzet régi jelképe, ezért a hitvallásuk is az, hogy a lovas érték múltba nyúlik, és a jövőbe mutat.

A Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központ az emberekről, a természet, a kultúra és a történelmünk megelevenítéséről szól. Fontosnak tartják a szervezők, hogy ebben az időszakban is, ha ugyan csökkentve, de megfelelő tartalom mellett eljussanak a Nemzet népéhez. 2020-ban a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület, Laklóth Aladár, Moravetz Levente és Sasvári Sándor megalapította a Szőcs Géza Magyar Történelmi Színházat, amelynek legfőbb célja, hogy megismertesse Magyarország történelmét, és ápolja hagyományainkat.

Ennek érdekében a központ szakemberei folyamatosan gyártják az online tartalmakat, melyek a Nemzet kultúrájáról, a lovaskultúráról szólnak, a Facebook-oldalon és a YouTube-csatornán is láthatóak. A tartalomgyártás terén, büszkén jelenthetik ki, hogy már meghaladták a 150. részt, mely alapján a koronavírus okozta nehézségek ellenére is komoly sikereket tudhatnak maguk mögött, hiszen az új, kultúra és ismeretterjesztő tartalmaik nézettsége összességében a statisztikai adatokat figyelve, már meghaladta az egymillió főt.

Színes és izgalmas történelmi múlttal rendelkezünk, hol pozitívan, hol negatívan. Szükséges egy olyan híd a történelmünk és a Magyar emberek között, ami a mai kor elvárásait is figyelembe véve, kapocsként szolgál a múltunk hiteles módon történő bemutatásában. Ezen küldetéstudat mellett alapították meg névadó segítségével a Szőcs Géza Magyar Történelmi Színházat.

Bízunk benne, hogy a 2021-es év második fele már nem a járvány jegyében fog eltelni, hiszen a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesületnél, valamint a Szőcs Géza Magyar Történelmi Színháznál olyan évadra készülünk, mely méltó lehet mind a Nemzetünk kulturális igényeinek kielégítésére, mind pedig a névadónk, Szőcs Géza emlékének öregbítésére egyaránt. Bízunk benne, hogy a 2021-es év a változások, a pozitív változások éve lesz. Ennek jegyében állítottuk össze az idei évi programjainkat, mely keretén belül Egyesületünk tovább folytatja tőle megszokott módon és minőségben a jótékonysági rendezvények megtartását a Szőcs Géza Magyar Történelmi Színházzal közösen. Folytatódnak az online tartalmak gyártása, melyben a történelmünk, a kultúránk és a Lovas kultúránk áll központi helyen. Ám az idei évtől a Szőcs Géza Magyar Történelmi Színház is elkezdi rendes, színházaktól megszokott működését. Egyelőre nyártól-őszig tartó előadásokban tudunk gondolkodni, de abban az időszakban szinte kéthetente láthatóak a Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központban a történelmet feldolgozó családi darabok – mondta István Gábor, a Szőcs Géza Magyar Történelmi Színház ügyvezető igazgatója.

A Nemzeti Lovaskultúra Központ névadója, fővédnöke elhunyt Szőcs Géza. A tervezett programok összeállításában és megvalósításában tanácsadóként részt vesznek:

Dallos Gyula lovas kultúráért felelős miniszteri biztos
Laklóth Aladár színész, a Simonpuszta NLHE művészeti vezetője, a Magyar Történelmi Színház alapító tagja
Moravetz Levente színész, rendező, író, a Magyar Történelmi Színház alapító tagja
Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas és eMeRTon-díjas magyar színművész, énekes, a Magyar Történelmi Színház alapító tagja
István Szabolcs, a Simonpuszta NLHE kommunikációs vezetője

Tervezett programok:

Június 05-én a Csodaszarvas premier előadás a honfoglalás előtti időkbe kalauzolja el nézőit. Igazi, látványos, családi lovas-musicalt terveznek, mely történelmünk kezdeti, eddig csak regélt időszakában játszódik. Lovas játékok, fegyverforgatás, ruhaviselet, s az akkori mindennapi élet szokásai elevenednek majd fel, autentikus zenével, de mai hangszerelésben.

Június 19-én a Nyárindító Gyermekfesztivál Jótékonysági Rendezvényt szervezik, melynek keretén belül állandó programok között szerepel: íjászat kipróbálása gyerekeknek, tűzoltó-, rendőr- és mentőautó bemutató, ugráló vár, kézműves sátor, sétalovagoltatás, kézműves kirakodóvásár, kutyás bemutató. A programot színesíti a Padlás, a Szőcs Géza Magyar Történelmi Színház bemutatója a Magyarock Dalszínház Színházi Egyesület közreműködésével. A félig mese, félig musical kiváló szórakozást nyújt gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Június 25-27-én tartják az EUDDC (Európa Dogklub) kiállítást és kapcsolódó konferenciát.

Július 03-án a Szolnoki Péter – Moravetz Levente: Sárkányszív című családi-történelmi musicalt adják elő. A darab olyan felnőtteknek szól, akik megőrizték gyermeki szívüket, és olyan gyerekek számára, akik már felnőttnek érzik magukat. A musical kicsit történelmi, kicsit meseszerű, hitet, örömöt nyújtó. Pazar szereposztással.

Július 18-án rendezik meg a III. Érdi Vágtát, színes programokkal, bemutatókkal, zenés gálaműsorral Dolhai Attila előadásában.

Július 24-én a Hunyadi című színházi előadásra kerül sor.

Augusztus 07-én a Szeretve mind a vérpadig című darabot mutatják be.

Augusztus 21-én Szent István Napot tartanak a Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központban.

Augusztus 28-án a Zrínyi 1566 című színházi előadásra várják a látogatókat.

Szeptember 11-én tartják a II. Nemzeti Rendvédelmi és Lovas Hagyományőrző Napot.

Október 23-án ünnepi műsorral készülnek a szervezők, a Liberté színházi előadásra kerül sor.

December 06-án Lovas Mikulás Ünnepséget tartanak a Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központban.

Szóljon hozzá!