ZETApress

hírportál

Puskást ünnepeltük

Mint múlt pénteken megírtuk, Puskás Ferenc tegnap ünnepelné 94. születésnapját, ezért a Puskás, a musical alkotói egy különleges online eseménnyel tisztelegtek Öcsi bácsi emléke előtt: 20:30-tól zárt- és szűkkörű (300 fős), ingyenes online vetítésen sugározták a tavaly augusztus 20-i elő-bemutató felvételét.

A 3 és félórás tévéközvetítés 20 órakor kezdődött. Érdemes volt már akkor bekapcsolódnom, mert jó néhány izgalmas előzetest láthatunk. A valamivel több, mint egy órás I. felvonás elején az alkotók néhány leszármazottat köszöntöttek az Erkel Színház nézőterén. Bozsik Pétert nem hallottam közöttük, pedig édesapja nemcsak Puskás életének, de a musicalnek is fontos szereplője volt. A történet a 10-12 éves Puskás Öcsi és Bozsik Cucu labdázgatásától az 1953. november 25-ei londoni 3:6-os angol-magyarig tartott.

A hepiendet követő épp 10 perces szünetben Szente Vajk író-rendező és Szabó László producer sok érdekességet mondott el a darab megszületéséről. Megtudtuk továbbá, hogy a darab június 17-én és 19-én 20 órakor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz bemutatva, melyre a jegyek már válthatók a produkció honlapján, ahol sok-sok érdekesség olvasható.

A több mint egyórás II. felvonás az 1954-ben elvesztett berni vb-döntőt követő zavargásokkal kezdődött, majd az ’56-os forradalom bukásán át eljutottunk Öcsi disszidálásáig. Láttuk az ’58-as spanyolországi újrakezdését és az 1960. május 18-ai Glasgow-i BEK-döntőt, melyen a Real Madrid csatáraként 4 gólt lőtt az Eintracht Frankfurtnak a 7:3-ra megnyert mérkőzésen. (A góllövők neve az akkori hazai sajtóból “véletlenül” kimaradt.) A előadás végén megtudtuk, hogyan alakult az Aranycsapat tagjainak ’56. utáni sorsa. Közülük már senki sem él, sokuk viszonylag fiatalon elhunyt.

Szóljon hozzá!