ZETApress

hírportál

Kaukázusé Az év dala

A Kaukázus: Egyetlen szó című dala nyerte A Dal 2021 tegnap esti döntőjét. A Dal Akusztik-fődíjat Andelic Jonathan: Áldom című dala kapta. A Dunán sugárzott műsorban a dalverseny negyvenes mezőnyének legjobb nyolc dala került műsorra.

A döntőben a produkciók elhangzása után a 4 tagú zsűri pontszámaival négy előadó dala maradt versenyben: Bari Laci: Féltelek 36, Süle Zsolt: Befúj 30, Radics Gigi: Egy vagy velem 22 és a Kaukázus: Egyetlen szó 12 ponttal. Ezután az 5. zsűritag szerepét betöltő közönség szavazataival dőlt el, melyik dal lesz a győztes. A nézők SMS-ben szavazhattak, a legtöbb voksot Kardos-Horváth János és Kontor Tamás szerzeménye kapta, így Egyetlen szó lett 2021-ben az év magyar slágere.

Az előadóval a közmédia egy éven belül legfeljebb tíz dalból álló lemezfelvételt, egy zeneszámból videó-klipet készít, a győztes emellett tízmillió forint pénzjutalomban is részesül, amelyet zenei produkciójának fejlesztésére fordíthat. A győztes dal az életigenlésről, az újrakezdésről szól, melynek szövegéért Kardos-Horváth János frontember a 2. elődöntőben megkapta A Dal 2021 legjobb dalszövegírója elismerést is.

A Kaukázus 2002-ben alakult, a dallamos rockzenét játszó, érzékeny témákkal, például a környezetvédelemmel is foglalkozó népszerű rockformáció azóta több átalakuláson ment át. Az alapító Kardos-Horváth János (ének, basszusgitár, dalszerzés) mellett jelenleg Kis Tibor Sztivi (gitár), Prommer Patrik (dobok) és Domokos Tibor (billentyűs hangszerek) tagja az együttesnek, a döntőben színpadra lépett a marokkói Said Tichiti (vokál) és Tiszai Vivien (dob) is. Az együttes eddig nyolc albumot jelentetett meg, a legutóbbi 2018-ban jelent meg. Kardos-Horváth János a Hahó-együttessel sikeres gyereklemezeket is készít.

A zsűri pontjai alapján legjobb négy közé került másik három produkció öt-ötmillió forinttal gazdagodott, a további négy döntős versenyző (Andelic Jonathan: Áldom 8, a Swing á la Django: Maradok 4, Katona Petra: Viszlát Múlt 0 és a Mudfield: Nincsen szerencsém 0 pont) egy-egymillió forintot fordíthat zenei produkciója fejlesztésére.

A tegnapi adásban adták át A Dal 2021 Akusztik-fődíját is. A közönség idén is online szavazáson dönthette el, hogy a negyven produkció közül melyik feldolgozás nyerje az online Akusztik Dalversenyt. A győztes Andelic Jonathan: Áldom című dala lett (szerzők: Andelic Jonathan és Ferencz Péter Peet), a díjat a zsűri részéről Ferenczi György adta át. A dalválasztó döntőjében extra produkcióként a Magna Cum Laude és Nagy Feró: A felkelő nap háza, valamint a tavalyi győztes Rácz Gergő és Orsovai Reni: Mostantól című dalával lépett színpadra. Reni Freddie oldalán a 7 hetes műsorfolyam műsor-vezetője is volt.

Szóljon hozzá!