ZETApress

hírportál

Charlie Életműdíja

A Bagossy Brothers Company három kategóriában is elnyerte a Petőfi Zenei Díjat, amelyet a Duna Televízióban közvetített gálán adtak át tegnap este. Idén először a díj mellé a közmédia minden díjazottnak egy-egymillió forintot, az Életműdíjasnak pedig hárommillió forintot ajánlott fel.

A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV névadóját, Petőfi Sándort formázó szobrokat immár 5. alkalommal adták át, ezúttal 12 kategóriában. A 2016-os alapítás óta előbb a VOLT, majd a Strand Fesztivál adott otthont Magyarország egyik legrangosabb zenei díjátadónak, amelyet ezúttal a hagyományos, nyári időpont helyett biztonságos körülmények között, közönség nélkül, stúdióban rendeztek meg.

Az év férfi előadója Bagossy Norbert, az év női előadója Rúzsa Magdi lett. Az év zenekara-díjat a Bagossy Brothers Company vehette át, amely a Visszajövök című dallal Az év videoklipje elismerést is kiérdemelte. Az év akusztikus koncertje kategóriában Demjén Ferencet díjazták.

A Petőfi Zenei Díj ezen kategóriáinak jelöltjeit a Petőfi Rádió 2019. március 1-eje és 2020. március 1-eje között legtöbbet játszott száz magyar dala közül választotta ki egy száz tagú, zenészekből, producerekből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló szakmai grémium. A közönség és a szakmai testület tavaly ebben az öt kategóriában szavazott együtt, a végeredménybe a voksok 50-50%-ban számítottak bele.

A díjazottak közül néhány már ismert volt. A Dal 2020 adásában adták át Az év dalának járó Petőfi Zenei Díjat Rácz Gergőnek és Orsovai Reninek, akik A Dal Akusztik győztesének járó különdíjat is megkapták és Az év felfedezettjének, a Tortugának. Szintén korábban bejelentették a szervezők, hogy az Életműdíjat Horváth Charlie énekes kapja.

A Petőfi Zenei Díj zenészeknek odaítélt szakmai díjai közül Az év gitárosa Madarász Gábor lett, Az év ütő-hangszerese Bánfalvi Sándor, Az év billentyűse pedig Lepés Gábor. Az év dalszövegírója elismerést pedig Molnár Tamás vehette át, aki már A Dal 2020-ban is örülhetett, hiszen ott is ő nyerte el a legjobb szövegírói különdíjat.

A díjátadók között volt Kapás Boglárka világbajnok úszó, Marco Rossi labdarúgó szövetségi kapitány, Köbli Norbert forgatókönyvíró, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, a Petőfi Zenei Díj alapítói, valamint Medvegy Anikó, az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója, Tiszttartó Titusz, a Petőfi Rádió csatornaigazgatója és Tomaj Balázs, az MVM ügyfél vezérigazgató-helyettese.

A különleges, erre az alkalomra készült produkciók között volt Presser Gábor és Rúzsa Magdi duettje. Az énekesnő a Bergendy Istvánról is megemlékező Halott Pénz vendégeként szintén színpadra lépett a zenekar legújabb dalával. A Bagossy Brothers Company is egy medleyt és a 15. születésnapját egy év csúszással ünneplő Irie Maffia a legnépszerűbb dalaiból összeállított válogatást adott elő, a Kelemen Kabátban Nagy Feróval együtt énekelt, a Random Trip Schoblocher Barbarával (Blahalouisiana), Molnár Tamással (Jetlag), Vitáris Ivánnal (Ivan & The Parazol) és Tanka Balázzsal (Turbo) egy Omega-klasszikusokból álló produkcióval tisztelgett a közelmúltban elhunyt Benkő László és Mihály Tamás életműve előtt. A Tóth Verával kiegészült Budapest Bár Balázs Fecóra emlékezett.

Szóljon hozzá!