ZETApress

hírportál

Képzett társítások

AEGON-estek kezdődnek holnap este a Nemzeti Színházban. 7 órától a Gobbi Hilda Színpadon Alföldi Róbert vendége lesz Csányi Vilmos író és etológus és Vancsó Zoltán fotográfus. Az inprovizatív zenével Bujtor Balázs és Szabó Dániel tükrözi vissza az est üzenetét ? tudatta Rozs Borbála.

Csányi Vilmost sokan ismerik etológusként, olyan tudósként, aki élvezetesen tud mesélni és írni a tudományos kutatásairól. Miközben több generáció tanult, nőtt fel könyveiből az egyetemeken, főiskolákon, ezért egy kellemes, egyedi és egyszeri est ígérkezik.

Körülbelül 50 éve ír, több mint 30 könyve jelent meg, etológusként izgalmas összefüggéseket tárt az olvasók elé. Több könyve óriási sikert aratott, ilyen volt például a két kutyájáról, Bukfencről és Jeromosról szóló történetek sora. Közel háromtucatnyi kötet után 2009-ben jelent meg az első regénye, a Bábosok, amely egy, a világtól elzártan élő, parányi közösségről és a fennmaradás esélyéről szól.

Az idén újabb könyve lát napvilágot az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, a tudományról szóló szatíra címe: Marci, a beszélő kutya. Mivel Csányi Vilmos szenvedélyesen ? és remekül ? fotózik, az est másik vendége a kitűnő fotográfus, Vancsó Zoltán lesz, akinek a Mai Manó Házban éppen ezekben a hetekben látható a kiállítása március 28-ig látogatható a Nagymező utcai Magyar Fotográfusok Házában.

A beszélgetés, a felolvasás és a vetítés mellett minden alkalommal fontos szerepet játszik az improvizatív, ott születő zene. Ezúttal egy különleges duó nyújtja a zenei kontextust. Bujtor Balázs klasszikus zenész, a Pannon Filharmonikusok első koncertmestere, aki keresi az improvizációs fellépési lehetőségeket, a dzsesszzenészekkel való együttműködést is. Szabó Dániel zongorista a hazai dzsesszélet egyik jelentős egyénisége, aki számos nemzetközi versenyen, koncerten aratott sikert, egyébként gyerekkora a Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában tanult. Már itt gyerekkorától a társművészetek tanulmányozásával együtt mélyedt el a zenében, a zenei és a vizuális művészeti ágak közti párhuzamok keresésében. Ezúttal tehát ők ketten játsszák el a gondolataikat, érzelmeiket mindarról, amit a holnapi esten hallhatunk, láthatunk. Az estek összeállítója Eszéki Erzsébet sorozatszerkesztő.

Szóljon hozzá!