ZETApress

hírportál

Újra segít az EJI

Újabb félezer előadóművésznek fizet gyorssegélyt az EJI. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület megkezdte a segélyek folyósítását a koronavírus második hullámában bevezetett korlátozó intézkedések miatt nehéz helyzetbe került előadóművészek megsegítésére – tudatta Zala Krisztina, Vision Communications.

A beérkezett kérvények alapján az EJI Elnöksége mintegy félezer zenész, táncos, színész és artista számára állapított meg rendkívüli szociális támogatást. A támogatások átlagos mértéke hetvenezer forint, a kifizetés holnap estig lezárul. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Az újabb szolidaritási intézkedést az indokolta, hogy a veszélyhelyzet miatt országszerte betiltott rendezvények továbbra is az előadóművészek ezreinek okoz megoldhatatlan egzisztenciális gondot. A rendkívüli szociális támogatást minden, a megadott feltételeknek megfelelő előadóművész (zeneművész, színművész, táncművész, artistaművész) azonos feltételekkel igényelhette. A támogatások differenciáltak voltak, mértékük alapvetően az eltartottak számától és attól függött, hogy van-e a családban más, jövedelemmel rendelkező személy. Az intézkedéssorozatot az EJI szervezete rekordidő alatt hajtotta végre. Az EJI tartalékot is képzett az elkülönített forrásból, arra számítva, hogy a következő hónapokban szükséges lesz az újabb támogatás az előadóművészek számára.

A szolidaritási intézkedéssel kapcsolatban az EJI ismételten hangsúlyozta, hogy bízik abban, hogy a fellépési lehetőség nélkül maradt előadóművészek állami és más források segítségére is mielőbb számíthatnak. Továbbra is alapfeladatának tartja ugyanakkor a hazai előadóművészek egzisztenciális, jogi és szociális helyzetének javítását, amelyhez hozzátartozik a rendkívüli helyzetben nyújtott aktív, jelen esetben akár életmentő segítség is.

A mostani rendkívüli támogatás az EJI második kezdeményezése idén, tavasszal az egyesület 90 millió forintos segélyezési keretet állapított meg, amelyet áprilisban és májusban folyósított a legnagyobb bajba került előadók megsegítésére. A szervezet saját forrásból segíti az előadókat: a támogatás fedezetét a jogdíjak biztosítják, amelyeket a művésztársadalom maga termel meg.

Szóljon hozzá!