ZETApress

hírportál

Wagner 4 DVD-n 16 órában

Tizenhat órányi zenét rejt a MŰPA most megjelent exkluzív Wagner-kiadványa – tudatta a MŰPA Kommunikáció.

A MŰPA új, négy DVD-t tartalmazó gyűjteményében Fischer Ádám művészeti vezetésével és vezényletével, korunk jelentős nemzetközi és magyar Wagner-szólistái, valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével elevenedik meg Wagner monumentális zenedráma-ciklusa, A nibelung gyűrűje. Hűséges Wagner-rajongóit decemberi kínálata összeállításakor is figyelembe vette az intézmény, hiszen az adventi kalendáriuma december 4-ei ablakába nem más csemegét rejtett, mint a világhírű finn énekesnő, Camilla Nylund 2018-as dalestjének felvételét.

A Budapesti Wagner-napok legemlékezetesebb operaelőadásairól készült felvételeit 2017-ben kezdte el a MŰPA DVD-n megjelentetni. A sorozat A walkür egy évvel korábban rögzített előadásával indult útjára, amely egyúttal Johan Botha dél-afrikai származású operaénekes utolsó Wagner-alakítását örökítette meg. A kizárólag Magyarországon értékesített kiadvány, valamint a következő években megjelent A bolygó hollandi (2018) és a Tannhauser (2019) a világ minden tájára eljutott.

A kedvező nemzetközi sajtóvisszhang övezte megjelenéseket ezúttal egy valódi nagyágyú, A nibelung gyűrűje tetralógia teljes, mintegy tizenhat órányi zenét magában foglaló kiadása követi. A négy DVD-t tartalmazó exkluzív kiadványon Fischer Ádám művészeti vezetésével és vezényletével, korunk világhírű Wagner-szólistái – mások mellett Johan Reuter, Albert Pesendorfer, Stuart Skelton, Catherine Foster, Stefan Vinke, Gerhard Siegel és Lauri Vasar -, valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével szólal meg Wagner monumentális zenedráma-ciklusa. A felvétel alapjául a Hartmut Schörghofer rendezte tetralógia korszerűsített és felfrissített változata szolgált, amelyet 2019-ben négy egymást követő estén mutattak be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A német nyelvű, magyar, angol és német felirattal is megtekinthető előadásokat a MŰPA Wagner-sorozatának eddigi darabjaihoz hasonlóan a MŰPA+ hűségprogram tagjai a lemezekhez mellékelt kóddal HD minőségben is élvezhetik az interneten. A Rózsavölgyi és Társa Zeneműboltban, a Kodály Zoltán Zeneműboltban, továbbá a Líra Könyv honlapján külön-külön és négyes díszcsomagolásban is megvásárolható kiadvány az újranyitást követően a MŰPA lemezboltjának választékában is megtalálható lesz.

A MŰPA programszerkesztői előszeretettel merítenek az ünnepváró események gazdag hagyományából és minden évben előrukkolnak valami újdonsággal. A virtuális hangversenyterem újbóli megnyitása és a MŰPA Home online közvetítéssorozat mellett a Müpa az ünnepvárás heteit szeretné még izgalmasabbá tenni azzal az adventi kalendáriummal, amelynek ablakai december 1-jétől karácsonyig mindennap egy-egy új meglepetést fednek fel.

Egy ilyen csemege vált elérhetővé december 4-én is: a Wagner-repertoár terén otthonosan mozgó finn Camilla Nylund 2018-as dalestje izgalmas felfedezőútra invitálja a nézőt, amelyből kiderül, hogy a Wesendonck-dalok alkotójának hatása miképp érhető tetten a késő romantika jelentős szerzői, Gustav Mahler, Richard Strauss és Jean Sibelius munkáiban. Az énekesnő zenei partnereként az a Helmut Deutsch hallható zongorán, aki korunk egyik legjelentősebb zongorakísérője a dal műfajában.

Camilla Nylund Wagner és a kortársak című dalestjének felvétele december 4-től díjmentesen elérhető a MŰPA+ hűségprogram tagjai számára. A számos kedvezményt biztosító hűségprogramhoz továbbra is ingyenesen lehet csatlakozni a Müpa honlapján. A négy DVD-t tartalmazó új Wagner-kiadványról a MŰPA ajándéktárgy-kínálatában is olvashatnak, a MŰPA Budapesti Wagner-napokról készült 2018-as kisfilmje pedig itt tekinthető meg.

A MŰPA Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly- kortárs, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új cirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt.

A MŰPA-t 2005-ben azért hívták életre, hogy magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket nyújtson széles és igen változatos közönség számára különböző műfajokban. Az intézmény alapvető feladata – a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartásával – az új irányok és irányzatok bemutatása és közérthetővé tétele, úgy az ínyenc, mint a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élmény megteremtése.

A MŰPA a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében. Tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, az élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.

Szóljon hozzá!