ZETApress

hírportál

Miklós Ébredése

A trianoni békediktátum 100. évfordulójára készült el Varga Miklós: Ébredés – száz év magány után című CD kiadványa – tudatta Jánosi Katalin.

2020-ban van a magyarság számára tragikus trianoni békediktátum 100. évfordulója, június 4-e egyben a nemzeti összetartozás napja is. Ebben a témakörben, ehhez kapcsolódóan jelenik meg az Ébredés című CD kiadvány. A dalok nem a nemzeti sérelmeinkről szólnak, ellenkezőleg, a Trianon által kiváltott, magyar csodaként is emlegetett újjászületésről, arról az élni akarásról, az akaraterő csodájáról, amit a magyar nemzet tett a Trianont követő évtizedekben és tesz napjainkban is, olykor igen erős európai ellenszélben. Arról az élni akarásról, ami ismét összehozza és egyben tartja ezt a nemzetet itt a Kárpát-medencében és azon túl is, mert a fennmaradásunkhoz, szükségünk van egymásra. Az elkészült album, a dalok erejével, ezt az összetartozást erősíti.

Célközönsége korosztálytól függetlenül a hazai és a határon túli magyarság, nemzeti elkötelezettségre való tekintet nélkül. Aktualitását a trianoni évforduló, valamint a nemzeti emlékév, a Nemzeti Összetartozás Éve adják.

A kiadványban 10 kifejezetten rock dal szerepel, ezek közül 3 vadonatúj (Elveszett föld, 1956, Nem maradsz egyedül), a többi egy része eleve angol nyelven íródott, amihez magyar szöveget Toldi Tamás, valamint Jantyik Zsolt írt. Vannak dalok, amik korábban íródtak, de eddig nem kaptak nyilvánosságot (A lánc, Búcsúzás helyett) és van olyan dal, ami előzetesen már megjelent sok előadó által elénekelve (Határtalan dal).

Az albumon két vendégénekes szerepel: Varga Vivien és Varga Szabolcs, akikkel apjuk, Miklós – témájánál fogva is – A lánc című dalt adja elő. A vokálokat is ők énekelték fel. Az egykor angol nyelvű dalok interpretálója, Mr. Zsolt gitározik 4 dalban is. A stúdió hangszereket és egyéb gitárokat Szűcs Norbert játszotta fel, aki az elkészült CD hangmérnöke és egyik zenei rendezője is. Szerzőként, zenei rendezőként és billentyűs hangszeres előadóként is szerepel a lemezen a régi harcostárs, Retzler Péter. A CD megrendelhető lesz a Líra.hu, Libri.hu, Bookline.hu és Shopline.hu oldalakon, valamint az ismert szaküzletekben. Az album nem jött volna létre a Nemzeti Kulturális Alap támogatása nélkül.

Szóljon hozzá!