ZETApress

hírportál

Hétvégi Drift

Hipnotikus térszimfónia Szegeden és Budapesten. Somló Dávid: Drift című hipnotikus mozgás- és hangkoreográfiáját augusztusban kétszer is láthatja a közönség – tudatta Tölgyi Kriszta sajtóreferens.

Először augusztus 14-én pénteken 17 órakor a 30. THEALTER Fesztivál keretében a szegedi Klauzál téren, majd augusztus 16-án vasárnap 18:30-kor a budapesti Széll Kálmán téren a PLACCC Fesztivál támogatásával láthatjuk az előadást.

A Lábán Rudolf-díjra jelölt Drift című, egyórás előadás egy hipnotikus mozgás- és hangkoreográfia, nagy közterekre és 15 előadóra komponálva. Somló Dávid produkciójában a hordozható hangfalakkal felszerelt előadók láthatatlan útvonalak szekvenciáit követve az alig észrevehetőből egyre feltűnőbben veszik birtokba a teret, és ezáltal egy mozgó hangfolyamot teremtenek. A térbeli koreográfia kibontakozásával a választott tér atmoszférája lassan, de biztosan egyre sűrűbbé és éteribbé változik. Az így létrejövő, folyamatos mozgásban lévő organikus koreográfia és az abból kibontakozó immerzív hangkompozíció hipnotikus közösségi élményt nyújt a nézőknek és a járókelőknek.

Ötven perc erejéig térszimfóniává alakul át a Széll Kálmán tér, úgy, hogy csak lappang benne valami körülírhatatlan, teljességében átláthatatlan és láthatatlan energia. Gyönyörű, magával ragadó, lenyűgöző tánc ez, melyet látás helyett hallunk, érzünk és a testünkkel követünk – írta Albert Dorottya tavaly a Színház folyóiratban.

Az egyórás előadás eredetileg a Prágai Quadriennálé felkérésére készült, Magyarországon pedig a budapesti PLACCC Fesztiválon volt látható először 2019-ben. A produkciót Lábán Rudolf-díjra jelölték. A vasárnapi budai előadás saját finanszírozásból valósul meg, így a közönség becsületkasszás jegyvásárlással az előadás létrejöttét támogathatja.

Somló Dávid Budapesten élő interdiszciplináris alkotó-zenész. Az elmúlt években olyan interaktív, hangalapú performanszokat készített, amelyek mobil hangforrások segítségével emelik ki a tér, a test és a hang kapcsolatát és egy, a befogadót átölelő előadói teret teremtenek. Produkcióival nemcsak Európa-szerte, de még Dél-Amerikában is találkozhatott a közönség. Somló Dávid előadásait többek között a Prague Quadriennale (Csehország), a Festival d’Avignon (Franciaország), a FIME Sao Paolo (Brazília), a CROSS Awards (Olaszország), az Audiograft Festival (Egyesült Királyság), a Montag Modus (Németország) és az UH Fesztivál (Magyarország) keretében mutatták be.

A helyszínspecifikus művészeti alkotásokat támogató és létrehozó PLACCC Fesztivállal évek óta együttműködő Somló Dávid azon kevés hazai művészek egyike, akik következetesen kísérleteznek a művészet hagyományos helyszínein kívüli alkotással. Kicsengetés című immerzív sétája a tavaszi kijárási korlátozások idején, a PLACCC által szervezett Wa(l)king The City programsorozat részeként – elsősorban az online térben – volt követhető, de a szeptember végére tervezett PLACCC 2020 Fesztiválon újra látható lesz. Támogatók: PLACCC Fesztivál, Műhely Alapítvány, Cross Attic, Prague Quadriennale.

Szegedi előadók: Bitó Katalin, Bódis Márk, Borsos Luca, Franziska Doffin, Farkas Kámea, Fazekas Anna, Eva Mora González, Anita Kur?ljova, Kontúr Balázs, Lévai Viola, Miklósy Alex, Péter Kamilla, Szakács Eszter, Szemessy Kinga, Vass Imre.

Budapesti előadók: Bodócs Diána, Bódis Márk, Franziska Doffin, Farkas Kámea, Fazekas Anna, Anita Kuroljova, Kontúr Balázs, Lévai Viola, Miklósy Alex, Molnár D. Márk, Péter Kamilla, Szakács Eszter, Szili Enikő, Trömböczki Napsugár, Valovics Ágnes.

Szóljon hozzá!