ZETApress

hírportál

Budaörsi Születésnap

Pelsőczy Réka a családon belüli zaklatásról rendez. Augusztus első napjaiban a Budaörsi Latinovits Színház már a nyár második próbafolyamatát kezdte meg. Pelsőczy Réka rendezésében megtartották David Eldridge: Születésnap című drámájának olvasópróbáját.

A darab Thomas Vinterberg, Mogens Rukosv és Bo Hansen Dogma-filmje alapján készült Hamvai Kornél fordításában – tudatta Bognár Éva, a színház kommunikációs referense.

Pelsőczy Réka a készülő előadásról elmondta: Sokszor azok az emberek bántanak minket, élnek vissza a hatalmukkal, akiket szeretünk, akiknek sokat köszönhetünk. Gyerekek vagyunk, de nemcsak a családunkban, hanem abban a demokráciában is, amiben élünk. Nem nőttünk fel. Gyerekként kezelnek minket, de ami még rosszabb, mi is gyereknek gondoljuk magunkat. Hagyjuk, hogy a nálunk erősebb, hangosabb mondja meg kik vagyunk, mit csináljunk és hol a helyünk. A felnőttség azt jelenti, hogy az ember a saját lábára áll. Kimond dolgokat, képviseli a határait, és cselekszik. Ez felelősséggel jár. És nemcsak jogokkal, de kötelességekkel is. Meg kell szólalni, ki kell állni magunkért! Csak az tud felelősséget vállalni, aki tudja a jogait és él is velük. Könnyű ezt mondani, de minden személyes történet hihetetlenül bonyolult és minden kiállás nehéz. És fontos, hogy miután megöltük apáinkat, legyen tudásunk, célunk és saját mondanivalónk, amivel a helyükbe lépünk. Nekem a Születésnap erről szól! – mondta el a rendezőnő.

A budaörsi társulat: Chován Gábor, Bőröndi Bence, Bohoczki Sára, Ilyés Róbert, Takács Katalin, Páder Petra és Bregyán Péter adja főbb szerepeket, továbbá bemutatkoznak az eddig vendégként játszó új tagok Nagy Katica és Szőts Orsi is. Mellettük vendégként Mertz Tibor, Miklós Marcell és Kocsó Gábor, továbbá két főiskolai hallgató: Frölich Kristóf és Samudovszky Adrián lesz látható. Alkotótársaik: Vörös Róbert dramaturg, Tihanyi Ildikó díszlet-, Keszei Bori jelmez-, Bodor Johanna mozgás- és Kehi Richárd világítástervező, valamint Bercsényi Péter zenei vezető. A bemutatót a tervek szerint szeptember 26-án szombaton tartják a Budaörsi Latinovits Színházban.

Szóljon hozzá!