ZETApress

hírportál

Kékkői Zalán Menedéke

Kékkői Zalán, a Beatrice zenekar gitárosa 15-20 éve ír instrumentális dalokat, de csak most érkezett el az idő, hogy megmutassa a közönségnek első szólóprodukcióját. A Shelter (Menedék) című szerzeményhez a kijárási korlátozások miatt kiüresedett Budapest jellegzetes pontjain forgattak videó-klipet.

Kékkői Zalán, a jellegzetes, jól felismerhető, saját stílusban és sounddal játszó gitáros a kilencvenes évek óta van jelen a hazai rockzenében előadóként, de saját szerzeményeit mostanáig nem hozta nyilvánosságra – tudatta Tölgyi Kriszta sajtóreferens.

Nagyjából 15-20 éve írok instrumentális dalokat, de eddig nem igazán jutott időm arra, hogy elmélyülten foglalkozzam velük, és végül előrukkoljak egy szólóprodukcióval. A koronavírus miatt bevezetett intézkedések következtében a többi zenészhez hasonlóan én is fellépések nélkül maradtam. Ezt a kényszerhelyzetet igyekeztem a magam hasznára fordítani, hiszen most több időm jutott alkotni. A karantén alatt több új dalt írtam, és elkezdtem újra foglalkozni a korábbi szerzeményeimmel is. Az első dal, amit most a Music Fashion Kiadó gondozásában megmutatok a közönségnek, a Shelter (Menedék) címet viseli. Ez a karanténra is reflektál, hiszen ebben a helyzetben számomra az volt a menedék, hogy otthon lehettem a családommal és zenélhettem, vagyis azt csinálhattam, amit szeretek. A dal végső változatában Fekete Tibor basszusgitározott és Kaszás Péter dobolt, a hangmérnöki feladatok pedig Szakos Krisztián keze munkáját dicsérik – mondta Kékkői Zalán.

A Shelter című dalhoz szintén a kijárási korlátozások idején forgatott klipet Juhász Viktor és Streba Zoltán, akiket az Ákos zenekarában töltött évekből ismer Kékkői Zalán, hiszen ők készítették Ákos több klipjét, koncertvideóját és fotóit. A szakemberek hajnalban és a délelőtti napsütésben forgattak a gitárossal a szinte teljesen elnéptelenedett Budapest jellegzetes helyszínein, például a Duna parton, a Margit hídnál, a máskor turistáktól hemzsegő Szent István Bazilikánál, a Váci utcában és a Duna-korzón található Kiskirálylány szobornál, valamint csodálatos drón-felvételek is készültek a fővárosról.

Kékkői Zalán várhatóan idén jelenteti meg nagylemezen instrumentális szólódalait. A gitáros szerint igazi rocklemez várható tőle, hiszen lesz ugyan egy-két lágyabb hangvételű, dallamos szerzemény, de a Shelternél jóval zúzósabb, keményebb dalok is felkerülnek majd az albumra.

Szólódallal mutatkozik be a Beatrice gitárosa

Kékkői Zalán magántanároktól vette az első gitárleckéket, majd 1996-ban kezdett tanulni az akkor indult, mára legendássá vált Kőbányai Zenei Stúdióban. Pályafutása során számos formációval és előadóval dolgozott. A kilencvenes években például a Psycho és a Smith?s and Session tagja volt, majd 2001 végén Ákos hívta meg a zenekarába, amelynek egy kis megszakítással 2014-ig volt a tagja. Közben 2011-ben a Káosz Központ zenekar egyik alapítótagja volt, amellyel egy nagylemezt adtak ki. Emellett Kékkői Zalán három évig volt Varga Miklós zenekarának gitárosa, de a közönség hallhatta a játékát Rúzsa Magdi és Keresztes Ildikó koncertjein is. A rockzene mellett olyan színházi produkciókban is játszott, mint a Hair, a Shrek, a Passió XXI és a Hegedűs a háztetőn.

Miután 2010-ben bekerült Szörényi Levente: Hattyúdal koncertjének zenekarába, egymást követték a hasonló felkérések, hiszen gitározott az Illés Beatünnep című produkciójában, a zenekar dalaira épült Tiéd a világ című zenés színdarabban, az István, a király című rockoperában a Királydombon és az Arénában, illetve a Fonográf együttes búcsúkoncertjén is. Nagy Feró 2018-ban kérte fel közös munkára, azóta a Beatrice gitárosa. Első közös fellépésük a zenekar 40. születésnapi koncertje volt az Arénában. Kékkői Zalán 2018 óta az Ibanez márka és a Curt Mangan húrok hazai képviselője, tanít az Intermuzika zeneiskolában, valamint évek óta rendszeresen oktat a Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborban.

Szóljon hozzá!