ZETApress

hírportál

Süsüke a rádióban

Egy régi ismerős új köntösben: Süsüke, a sárkánykirályfi a Katolikus Rádió műsorán – tudatta Vargha Viktória kommunikációs munkatárs. A hangjáték-sorozat a Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült.

Évtizedekkel ezelőtt indult gyerek- és felnőtt szíveket meghódító útjára Csukás István egyik legnépszerűbb mesehőse, Süsü, az egyfejű sárkány. Az ezredfordulóra aztán felnőtté vált és megszületett kisfia, Süsüke. Csukás István: Süsüke, a sárkánygyerek és Süsüke újabb kalandjai című kötetei alapján új hangjáték-sorozat készült a Magyar Katolikus Rádióban. – Csukás meséiben rengeteg leíró jellegű rész olvasható, ezek adaptálása volt az első fontos feladat – mondta Egri Bálint, a hangjáték-sorozat rendező-szövegkönyvírója. – A narrációt az egyik karakter, a Mindenes nevű háromfejű sárkány segítségével oldottuk meg, akit egyébként Szacsvay László személyesít meg. Az ő harmadik feje lett történetünk narrátora – tette hozzá.

A történet ott kezdődik, ahol az eredeti véget ért: Süsü és Sárkánylány elbúcsúzik a Királyfitól, majd útnak indulnak Sárkányföldére. Itt születik Süsüke, akinek sokféle kalandban lesz része. Barátokra lel, megtanulja a barátság, a nyitott, gyermeki szív, a játék, a közösség fontosságát, nevet ad a rejtőzködő sárkányoknak, így megszelídíti őket, és visszavarázsolja a Napot az égre. Ő már a XXI. század gyermeke: önálló, kalandvágyó, bátor és talpraesett.

Csukás István emblematikus Süsüjét ezúttal Scherer Péter szólaltatja meg, Süsüke szerepében pedig Mohai Tamást hallhatjuk. A teljes szereposztás megtekinthető a rádió weboldalán. – A zenék, effektek, hanghatások nagyon fontos szerepet töltenek be a műben. Sárkányföld tágas terei, a királyi barlang visszhangos üregei változatos hangfestésre adnak lehetőséget – mondta Egri Bálint. – Zeneszerzésre a nemzetközileg is elismert Mogyoró Kornélt, a Veronaki zenekar egyik alapító tagját kértük fel – tette hozzá.

A szórakozáson túl generációkat is összekapcsol a történet, így a Magyar Katolikus Rádió Varázsdoboz című műsorában elhangzó húszrészes hangjáték-sorozat június 15-én hétfőtől élmény lesz a rádiót hallgató gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A közönség betekintést nyerhet a kulisszák mögé is a műsor Facebook-oldalára kattintva. Ezen kívül minden rész visszahallgatható a rádió archívumából.

Szóljon hozzá!