ZETApress

hírportál

Széchenyiek Vándorszínháza

Megalakult a Széchenyi István Történelmi Vándorszínház. A Gróf Széchenyi Család Alapítvány a keresztény értékrend és a történelmi tárgyilagosság közvetítése, valamint a magyar nyelv hű ápolása érdekében megalapította a Széchenyi István Történelmi Vándorszínházat.

A Vándorszínház vezetésével Fazekas István Jókai-díjas drámaírót bízták meg. Széchenyi Tímea, az Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a Széchenyi család régóta fontolgatja egy olyan színtársulat létrehozását, amelyik akár a Kárpát-medence legkisebb magyar lélekszámú településeire, illetve a színpaddal rendelkező középiskolákba is elviheti azokat a kamaradarabokat, melyek Jézus Krisztus követésének példázatait, vagy a magyar történelem sorsfordító pillanatait tárják a nézők elé.

Amikor gróf Széchenyi István a Nemzeti Színházat a Duna partjára megálmodta, akkor elsődlegesen az lebegett a szeme előtt, hogy a színház a magyar identitás és a nemzeti öntudat egyik leghasznosabb formálója lehet, ha annak művészei a nemzetmegtartó értékeket az ars sacra jegyében képviselik a színpadon – mondta.

Nem véletlen, hogy ez a kulturális intézmény éppen most jött létre, hiszen a trianoni békediktátum igazságtalanságai ellen a leghasznosabban a kultúránkkal tiltakozhatunk! – fűzte hozzá. Ennek érdekében a Vándorszínház keretében a hangjáték műfaját is szeretnék megújítani. A Széchenyi család Fazekas István Jókai-díjas drámaírót, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának adjunktusát kérte fel a Vándorszínház vezetésére.

Fazekas István arról adott tájékoztatást, hogy a Vándorszínház indulásképpen az Árva Bethlen Kata, a Tony, a Pilátus éjszakája, a Zrínyi Ilona és A pillanat érkezése című színdarabokat tervezi műsorra tűzni, valamint Esztergályos Cecília: Meddig vagyok? című önálló szerzői estjét. Az előadásokat meghívásos alapon és többek között a Déryné-programban való részvétellel utaztatják majd. A Széchenyi István Történelmi Vándorszínház nyitott társulás, ahhoz fenntartó partnerként – az Alapítvány jóváhagyásával – bárki csatlakozhat.

Szóljon hozzá!