ZETApress

hírportál

István király iskolában

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit. Felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és anyaországi kisdiákok lehetnek a rockopera új sztárjai – tudatta Koltay Tamás, KEN!media.

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott az István, a király iskolába megy verseny, melyet hazai és külhoni magyar nyelvű általános iskolák diákjai számára hirdettek meg tavaly novemberben. A program azzal a nem titkolt céllal indult, hogy határainkon innen és túl a legifjabb generációval is megismertesse a nemzeti identitásunk alapkérdéseit feszegető, idén 37 éves rockoperát, és átörökítse annak szellemiségét.

A kiírás alapján az ifjú tehetségek csoport és szólista kategóriákban jelentkezhettek egy általuk készített videó-felvétellel, melyen a mű egy-egy részletét adják elő. A szólisták és a csoportok több fordulóban mérettettek meg, a verseny végeredményét a közönségszavazatok és a zsűri pontszámainak összessége adta.

Az István, a király iskolába megy program felhívása csaknem a teljes Kárpát-medencét megmozgatta: Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről és az anyaországból összesen 150 versenymű érkezett, és több mint 1000 gyermek vett részt a vetélkedésben. A közönségszavazatok száma elérte a 160 ezret, a program Facebook-profiljának bejegyzései több mint 6,5 millió embert értek el, a honlap közel kétmillió oldalmegtekintést regisztrált.

Az iskolák-csoportok versenye az István, a király egy-egy jelenetének legjobb előadása címért zajlott. A végeredmény szerint:
az Örökség jelenetben a várpalotai Várkerti Általános Iskola,
az Esztergom jelenetben a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola,
a Koppány vezér jelenetben a kézdiszentléleki Apor István Általános Iskola,
az István, a király jelenetben pedig a budapesti ELTE – Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai bizonyultak a legjobbaknak.

A győztes iskolák jeleneteiből egy teljes István, a király rockopera előadás készül Novák Péter rendezésében, amely a tervek szerint akár még film formájában is közönség elé kerülhet.

A szólisták versenyében 30 ifjú tehetség jutott a döntőbe, közülük válogatva hirdetett szereposztást Sebestyén Aba, POSZT fődíjas marosvásárhelyi színész-rendező. A szólisták legjobbjaiból összeállított társulat a tervek szerint az eredeti művet díszletek között, jelmezben, hivatásos művészek közreműködésével, nagyszabású előadás keretében fogja bemutatni. A szervezők szándéka, hogy a létrejött produkciót a magyarországi premier után színpadra állítják a Kárpát-medence egyes városaiban is.

A verseny legjobb szólistáiból összeállított szereposztás:
István – Szabó Hunor (Erdély – Vadász)
Koppány és Asztrik váltott szereposztásban – Vargyasi Szabolcs (Erdély – Kézdiszentlélek) és Neuhauser Emil Béla (Dunántúl – Törökbálint)
Réka – Kovács Abigél (Kárpátalja – Mezővári)
Sarolt – Imre Johanna (Erdély – Marosvásárhely)
Gizella – Zöldi Lara Johanna (Erdély – Sepsiszentgyörgy)
Laborc – Nano Nimród (Felvidék – Marcelháza)
Táltos-asszony – Köszörűs Sára (Észak-alföld – Hajdúböszörmény)
Torda, a táltos – Koncz Antónió (Délvidék – Óbecse)

A kettős szereposztás alapján a főbb szerepekben színre lép még Galambvári Sára (Miskolc), Haszonics Anett (Győr), Béres Luca (Jászberény) és Balla Riana Emma (Miskolc) is. A szólisták legjobbjai a bemutatót megelőzően 3-4 hetes próba-táborban készülnek majd fel. Az előadással kapcsolatos részleteket egy későbbi időpontban hozzák nyilvánosságra a szervezők.

Szóljon hozzá!