ZETApress

hírportál

Szombathely ? az el nem múló szerelem

Március 19-én, pénteken Philippe de Chalendar tíz év elteltével ismét Szombathelyen vezényel. A tiszteletbeli ? és 2001 óta ténylegesen is ? magyar állampolgár karmester márciusban dirigálja a közel ötven éves szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekart ? tudtuk meg Kund Laurától.

A műsoron Csajkovszkij és Muszorgszkij-Ravel, közreműködik Rohmann Ditta csellóművész. Philippe de Chalendar azon külföldi művészek egyike, akik ? miután egyszer alkalmuk nyílt hazánkban dolgozni ? soha többé nem tudtak igazán elszakadni Magyarországtól. A francia származású karmester ? bár karrierjét szólócsellistaként kezdte ? első ízben karmesteri minőségben érkezett az országba.

Bár már talán az sem volt véletlen, hogy karmesteri tevékenységét egy beugrással, pont egy magyar zeneszerző művének (Bartók: Csodálatos Mandarin) vezényletével kezdte Nancy-ban, az Orchestre Symphonique et Lyrique élén.

Első Magyarországi élménye épp Szombathelyhez köti, ahol a Bartók Fesztivál karmester-mesterkurzusán vett részt. Ekkor vezényelte első alkalommal a szombathelyi zenekart, s itt Szombathelyen ismerte meg magyar feleségét is. Az első ?magyar kalandot? követően dolgozott Párizsban (a Párizsi Operaház (Bastille9 zenekarának karmester-asszisztenseként), de karmesterként megfordult Washingtonban, Freiburgban, Kölnben, Milánóban és Madridban is.

A 2000-2001-es szezon azonban ismét Magyarországon találta, a BM Duna Szimfonikusok, a Matáv Szimfonikus Zenekar, s ismét a Szombathelyi Szimfonikus zenekar élén. Ekkor döntött úgy, hogy ? rendszeres itteni munkái miatt ? érdemes Magyarországra költöznie.

Azóta hazánkban vezényelte többek között a Miskolci, Pécsi, Győri Szimfonikus zenekarokat, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, és a Budapesti Kamaraszimfonikus Zenekart, a Szegedi és a Miskolci Nemzeti Színház valamint a debreceni Csokonai Színház operabemutatóit, de ?induló hangszeréhez?, a csellóhoz sem maradt hűtlen, alkalmanként szólóesteken is találkozhatunk vele.

Franciaországi turnéját ? a szombathelyi zenekarral ? élete egyik legmeghatározóbb élményeként tartja számon. A francia-magyar évad keretében, 2001 novemberében a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar az ő vezényletével adott koncerteket Normandiában, Párizsban és Aix-en-Provence-ban.

Saját elmondása szerint ? bár jelenlegi meghívását nem tudja, kinek köszönheti ? nagyon hálás érte. Alig várja a márciusi közös fellépést, hiszen nem csupán a darabválasztás kiemelkedően jó, de az eseményhelyszín is különleges. A Bartók-terem műemlékként nyilvántartott épület, egykor zsinagógaként működött, ma pedig ? felújítását követően ? Magyarország egyik legjobb akusztikájú koncerttermeként tartják számon. S hogy mi az, ami újra és újra csodálkozásra készteti Magyarországon? A magyar közönség bőkezűsége a tapsot illetően. A vastaps egyedülálló magyar jelenség és sehol a világon nem adja a közönség olyan nagyvonalúan, mint Magyarországon.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nálunk forgat az Arte | ZETApress

Szóljon hozzá!