ZETApress

hírportál

Bicentenáriumi Chopin-koncert

Magas diplomáciai szinten emlékezünk meg Chopin születésének 200. évfordulójáról. A Művészetek Palotájában hétfőn megrendezésre kerülő koncerten Bogdan Zdrojewski, a Lengyel Köztársaság nemzeti kulturális örökség minisztere és magyar részről Hiller István oktatási és kulturális miniszter is tiszteletbeli fővédnökként jelenik meg.

A koncertet a Duna Televízió és az MR3?Bartók Rádió élőben közvetíti. Ez a koncert egyszeri, ez is növeli a jelentőségét. Az est zongoraművésze Szilasi Alex, aki a koncertsorozatokon belül Chopin egész életművét bemutatja. Ennek a csúcspontja lesz ez az ünnepi hangverseny.

A zenekari hangversenyen Lengyelország egyik legjelentősebb zenei együttese, a Filharmonia Pomorska Szimfonikus Zenekar működik közre, élén a nemzetközi hírű karmesterrel, Tadeus Wojciechowskival. Az esten a francia Pleyel zongoragyár legújabb koncertzongoráján hangzanak el Chopin versenyművei. Már Chopin is ilyen márkájú hangszeren játszott.

A lengyel zeneszerző és zongoravirtuóz neve ? a Frédéric Francois Chopin ? felvett francia név. Az eredeti Fryderyk Franciszek Chopin. A lengyel levelezésben szerepel a Szopenként is. Közép-Lengyelországban, Wolában született és a születési anyakönyvi bejegyzés alapján február 22-én, a család azonban március elsejét tartotta születésnapjának. Az 1810-ben második gyermekként megszületett legnagyobb lengyel zeneszerző zenei tehetségét hamar felismerték, zsenialitását Mozarthoz és Bachhoz mérik. Hétévesen már komponált.

Varsóban különösen ügyeltek a zenei tehetségének a fejlesztésére. Chopin alaposan megismerte hazája népzenéjét, ami rendszeresen inspirálta komponálása közben. A lengyelországi fiatal évei után először Bécsben, majd Párizsban telepedett le.

Műveinek javarészét Franciaországban írta, bár termékeny időszaka volt az 1830-as évek eleje. Párizsban közeli barátja volt Vincenzo Bellini, Eugene Delacroix. Művei közül Berlioznak, Liszt Ferencnek és Schumann-nak is ajánlotta saját szerzeményét művei közöl.

Magánélete elég érdekesen alakult. Beteg is volt, tuberkulózis gyötörte. Az Impromptu című film Chopin és Sand (Dudevant báróné) nagyhírű kapcsolatát mutatja be. E kapcsolat előtt még 1836-ban eljegyezte a 17 éves Maria Wodzinskát, amit később felbontottak.

Harmincéves kora után az egészségi állapota folyamatosan romlott, bár mindent megtettek Sanddal, hogy az egészsége javuljon. Miközben állandóan komponált, 1849-ben már a mazurkákra és noktürnökre összpontosított. Utolsó műve az F-moll mazurka. Temetésén Párizsban Mozart Requiemje hangzott fel. A szívét és levelezéseit a varsói Szent Kereszt templomban őrzik egy oszlopban.

Chopinnak különleges ritmusérzéke volt. Ezt tükrözi a zongoramuzsikája. Különösen szerette a rubato és a kromatikus hajlítások használatát, ehhez használta még Bach stílusát, továbbá a maga alkotta zongora-technikát. Ezen elegy különösen törékeny melódiát és harmóniát alkot, amelyet masszív és érdekes összhangzat támaszt alá. A zeneszalonokkal megismertette az ír John Field által kitalált noktürn egy magasabb szintre emelt változatát, valamint olyan népszerű tánczenéket, mint a lengyel mazurka vagy a bécsi keringő. Chopin szerzett először balladákat, és önálló darabként scherzokat.

Továbbfejlesztette a Bach-féle prelűdöket. Chopin több dallama közismertté vált, egyedi és könnyen megjegyezhető melódiájának köszönhetően. Ilyen például a Forradalmi etűd, a Perc-keringő, és a B-moll szonáta, benne a híres Gyászindulóval. Chopin több más dallama, így például a Fantaisie-Impromptu lassú része a népszerű dalok mintája lett. E darabok intenzív hangsora a kora operáit megihlette pl. Rossini, Donizetti és különösen Bellini műveiben köszönnek vissza. Elemző dallamíveken nyugszanak. Chopin a zongorájával az emberi énekhangot kelti életre.

Érdekesség az életéből, hogy a romantikát közönnyel tekintette, mégis életművét a romantikus stílus mintaképének tekintik a kirobbanó érzelmekkel telisége miatt. Minden művében jelen van a zongora. Akár szólóként, akár kísérőként.

Chopin stílusa és tehetsége sokakra volt hatással. Schumann nagy rajongója volt. Liszt Ferenc a Karnevál szvitjének egy tételét Chopinről nevezte el. Koncertet is adtak együtt. Több Chopin darabot írt át Liszt szólózongorára. Chopin legjobb tolmácsolói: Korzalski, Friedmann, Alfred Corot, Rubinstein, Malcuzinsky, Byron Janis, Magaloff, Maurizio Pollini, Zimmermann. Több mint 200 művet hagyott ránk és két zongoraversenyt. Ez utóbbiak ma is gyakran játszott mesterművek.

A hangversenyen március elsején Chopin zsenije mellett magyar kortársára és barátjára is emlékezünk, arra a Liszt Ferencre, akinek születési évfordulóját egy évvel Chopiné után fogja ünnepelni a világ. Ebből az alkalomból Liszt Ferenc híres zenekari Schubert-átirata, a Wanderer fantázia nyitja a hangversenyt, majd bemutatásra kerül Chopin Andante spianato et Grande Polonaise brillante, (op. 22) és a Változatok Mozart: Don Giovanni La ci darem la mano című áriájának témájára (op. 2).

A szünet után a zeneszerző 2. (F-moll) zongoraversenye, (op. 21) hangzik fel. A budapesti ünnepi koncert része a lengyelországi központú európai Chopin megemlékezéseknek, mely így hivatalosan is felkerült a lengyel Chopin 2010 védjegyével ellátott rendezvények közé. A Zeneszalon a koncert rendezője a Lengyel Intézettel együttműködve ? tudatta Rozs Borbála.

Szóljon hozzá!