ZETApress

hírportál

Kincsem parki Szilaj bemutató

A szabad-idomítást hívja társként a Nemzeti Lovas Színház a legújabb bemutatójában: a Szilaj című musical májusi premierje az ember és a ló ősi, harmonikus kapcsolatára fókuszál – tudtuk meg Pintér Jankától.

A színház társulata a klasszikus lóidomítás mellett belevetette magát a szabad-idomítás, azaz a lovakkal való suttogás rejtelmeibe. Meg szeretnék mutatni, hogy a lovat nemcsak nyeregből, hanem testjelekkel és hangjelekkel is lehet idomítani. Az előadás időpontjai: 2020. május 1-2-a és 22-23-24-e 19 óra.

A musical egy indián ló történetét mutatja be, akit gazdájával, az indián fiúval együtt foglyul ejtenek a fehér emberek. A szabadságukat elvéve dolgoztatják őket, az indián fiút rabszolgamunkára ítélik. A ló segítségével, és az indiánok összefogásával végül sikerül megszökniük, és a fehér emberek kapitánya is belátja, hogy fölösleges tovább vívnia a harcot. Szilajnak, a lónak sikerül megmutatnia, mit is jelent valójában a béke és a szabadság.

Május elsején mutatjátok be a Szilaj című musicalt, amiben a ló és lovas közötti bensőséges kapcsolat fontos szerepet játszik. Hogyan idézitek meg ezt az ősi harmóniát? – kérdezte Pintér Janka Pintér Tibort, a társulat igazgatóját.

P.T: A Nemzeti Lovas Színház művészeivel egy új lovas szakággal kísérletezünk, ami nem más, mint a szabad-idomítás, azaz a free horse style módszer. Ez egy csodálatos lehetőség bebizonyítani azt, hogy a lovat nemcsak a hátáról – mint ahogy azt a magyar huszár teszi -, hanem úgy is lehet idomítani, hogy leszállunk a nyeregből, és testjelekkel és hangjelekkel barátként hívjuk a lovat. Ez azért érdekes és izgalmas számunkra most, mert elhatároztuk, hogy a Szilaj című musicalben megmutatjuk a ló szabadságát, kicsit másképp, mint ahogyan eddig. A rajzfilmben is láthatjuk, hogy az indián fiú kantár és nyereg nélkül üli meg a lovát, és mi is szeretnénk bemutatni azt, hogy nemcsak a kutya lehet az ember legjobb barátja – ezt a bensőséges kapcsolatot a lóval is meg lehet teremteni.

A szabad-idomítás nagyon komoly és nagyon konzekvens mindennapos munkát igényel, amiben Török György barátunk, Magyarország egyik legjobb szabad-idomítója van a segítségünkre. Most már alakul a ménes, a szó szoros értelmében, hiszen a célom az, hogy akár hét lovat is egyszerre szabad idomítson a darabban szereplő indián fiú, akit majd Mohácsi Márk fog alakítani. Mindenki napi több órában dolgozik a saját lovával, így előbb-utóbb majd akár tíz lovat is össze lehet rakni egy ménesbe úgy, hogy egyetlenegy ember irányítsa őket. Erre a legjobb példa a világhírű Lorenzo, vagy Pignon, akik akár húsz lóval is együtt tudnak dolgozni egy arénában, és láthatjuk, hogy az összes ló képes figyelni egy ember utasításaira. Egy ilyen produkció mögött egy élet munkája van, de én azt gondolom, sosem késő elkezdeni.

A lovas edzésekben ki van a segítségetekre?

P.T: A klasszikus lóidomításban Dallos Gyula, a többszörös díjlovagló nemzetközi bajnok segíti a felkészülésünket, akitől egyedüli magyar mesteredzőként rendszeresen veszünk órákat. A szabad-idomításban pedig Török György segíti a munkánkat. Mi, a Nemzeti Lovas Színház művészei nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ország legjobb lovasai közé tartozunk, hiszen hosszú évek óta sportolói szinten űzzük a különböző szakágakat.

A Szilaj nagyon jó darabválasztásnak tűnik, hiszen sokak szívéhez közel álló történet. Mennyire lesz más a musical, mint a rajzfilm?

P.T: A Szilaj című musicalről azt kell tudni, hogy csodálatos, közismert dallamokra épül. Ezekre írtam a magyar szöveget, úgy, hogy közben gondosan figyeltem arra, hogy a rajzfilmhez csak hasonlítson, de teljesen ne azt utánozza, hiszen a saját társulatunkra írom vagy iratom általában a musicaleket. A Nemzeti Lovas Színház fiatal művészei annyira meghatározzák a társulatot, hogy szeretném, ha mindenki kibontakozhatna. Az mindenesetre biztos, hogy a freestyle és a klasszikus stílust is egyaránt megmutatjuk a nézőknek, akik eldönthetik, nekik melyik tetszik jobban.

Hogyan alakul a szereposztás? Lesz valami újdonság?

P.T: Hadd büszkélkedjek el azzal, hogy a párom, Ilyés Jennifer egy lovas főszerepet, egészen pontosan a feleségemet fogja játszani. A darab során kiderül róla, hogy valaha ő is indián volt, és a történet végén úgy dönt, visszahúz az indiánokhoz, és ellenszegül a férje akaratának. A szereplők között Papadimitriu Athina és Varga Viktor is látható lesz, hiszen ők ketten fogják alakítani az indián törzsfő asszony és indián törzsfőnök szerepét, pici humorral ötvözve. Ami a kuriozitása a darabnak még, hogy a lovak mellett egy teve is fog szerepelni, hiszen a Nemzeti Lovas Színháznak most már van egy Karcsi névre hallgató dromedárja is. Hogy Karcsi milyen funkciót tölt be, az legyen meglepetés, de azt elárulhatom, hogy dramaturgiailag igencsak jól ki van találva, hogyan kerül egy ilyen tipikus amerikai környezetbe, indiánok lakta területre egy teve. Annyit még elárulhatok, hogy két lüke indián, Golyóstoll és Töltőtoll fogják szórakoztatni a kedves nézőket Karcsival. Május elsején ezzel a nagy bemutatóval kezdünk, várjuk szeretettel kedves nézőinket!

1 hozzászólás

  1. A Szilaj című musical bemutatója a kialakult helyzet miatt sajnos nem lesz májusban megtartva. Amint tudjuk az előadás pontos időpontját, jelentkezünk. Minden jót és kitartást kívánunk!