ZETApress

hírportál

Mono-opera táncjátékkal

Két egyfelvonásos darabot mutat be egy estén a Budapesti Operettszínház: az Anne Frank naplója című mono-operát és A képfaragó című táncjátékot a Raktárszínházban február 15-én szombattól játsszák. Fotóink Lantai József felvételei.

Kiss-B. Atilla főigazgató a délelőtti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kettős bemutató jelentős továbblépés a színház életében, hiszen műfaji kitérőt tesznek. Grigori Fried: Anne Frank naplója című mono-operájának címszereplője Süle Dalma, karmestere Pfeiffer Gyula főzeneigazgató.

Rátóti Zoltán, a darab rendezője kiemelte: a mű és az előadás is mély és erőtejes hitvallás az élet nagyszerűsége mellett. Inspirálta őket a zene, amely óriási amplitudókat jár be, mint amilyen érzelmi amplitudókat Anne Frank is. Túri Erzsébet díszlettervező arról beszélt, hogy a díszlet titkokat rejt és fed fel, a játék során együtt él a szereplővel.

Fahidi Éva táncművész, holokauszttúlélő elmondta: az általa ismert feldolgozások közül ez még hiányzott. – Közel áll hozzám ez a mű, mert valami fogalmam van arról, hogy az milyen, amikor az embert csak olyan dolgok veszik körbe, amitől meg kell halni és akkor ezzel szembe tud találni valamiféle olyan kapaszkodót, amitől azt mondja, hogy az élet gyönyörű és mindent el kell követni annak érdekében, hogy az ember éljen, akkor amikor az egész világ azért fogott össze, hogy megölje – tette hozzá.

Dubrovay László zeneszerző A képfaragó című művéről Kiss-B. Atilla elmondta: a darabot Gáli József írása inspirálta, amelyet neki írt. Vincze Balázs rendező-koreográfus új műfajt, kamara-táncszínházat hozott létre – emelte ki.

A balettművész elmondta: nemcsak egy koreográfiát készített, hanem lelkeket gyógyíthatott, hiszen a főigazgató felismerte, hogy az operettszínház balettegyüttesében olyan tehetséges táncosok vannak, akik ezúttal önálló művészeti alkotással is bemutatkozhatnak. Noha klasszikus elemek is színesítik, modern balettról van szó. A történet főhőse a képfaragó, aki nem tud kilábalni alkotói válságából, új stílust, új kihívásokat keresne, de képtelen túllépni régi önmagán. Egyszer azonban talál egy múzsát, attól kezdve képes újra alkotni.

A szombati bemutatón a címszerepet Sík Milán, a modellt Ottlik M. Laura alakítja, mellettük Szanyi Tamás, Schlégl András és Bedő Doris táncol a produkcióban, amelynek másik szereposztásában Kozmér Alexandra, Gallai Zsolt, Jakab Dániel, Németh Dávid és Rózsahegyi Orsolya is színpadra lép.

Szóljon hozzá!