ZETApress

hírportál

Boris Vian-revü az Operettben

Különleges bemutatóra készül a Budapesti Operettszínház a Nagymező utcai Kálmán Imre Teátrumban, az egykori Moulin Rouge helyén! A lenyűgöző látványvilágú, négy-négy ismert színészt felvonultató Tajtékos dalok egy szertelenül csapongó színpadi mese.

A négy színészre és kis-zenekarra komponált előadás Vian mozgalmas életét, sorsának főbb fordulatait, lassan születő sikerét és a minden nehézségen felülkerekedő életörömet idézi meg sanzonjai, regényeinek szereplői és a kortársak emlékei alapján. A Liszt Ferenc téri sajtótájékoztatón egy izgalmas klip-premiert is láthattunk. Fotóink Tóth Emese és Németh Anna felvételei.

A Cafe Vian-beli sajtóeseményen részt vettek: Kiss-B. Atilla főigazgató; Frédéric Rauser, a Francia Intézet igazgatója; Müller Péter Sziámi, a dalok fordítója; Kiss Csaba, az előadás rendezője; Kovács Adrián, a darab zenei vezetője; valamint a kettős szereposztás művészei.

Kiss-B. Atilla főigazgató köszöntötte elsőként a vendégeket. – Önök előtt most megszületett az életérzés, amelyet szeretnénk átadni előadásunkkal: a Viani életérzés. Mi így tisztelgünk a 100 éve született szerző előtt, aki a XX. század egyik legragyogóbb csillaga. Amikor a rendező, Kiss Csaba megkeresett az ötlettel, hogy Boris Vian több mint ötszáz dala közül 11 sanzont szeretne bemutatni, azt gondoltam, hogy ez az előadás tökéletesen illik a Kálmán Imre Teátrumba, amely egy különleges adottságú színpadi tér. Ennek a helynek szelleme van! Ezért bízunk benne, hogy a Tajtékos dalok című produkció ugyanolyan nagy sikernek örvend majd nézőink körében, mint a Párizsi randevú című dinner show, melyet tavaly ősszel mutattunk be – mondta.

Kiss Csaba, Jászai Mari- és József Attila-díjas alkotó szintén nyilatkozott, kiderült, hogy tíz évesen olvasta először Boris Vian talán legismertebb könyvét, a Tajtékos napokat, amely már akkor magával ragadta. A rendezvény végén Müller Péter Sziámi költő és énekes – a sanzonok egyik fordítója – mesélt a Dezertőr című dalról, mely ezt követően fel is csendült. Az összejövetel zárásaként Kiss Csaba rendező alkotását, a Mozart legyen velünk! című dal videó-klipjét vetítették le első alkalommal, majd minden jelenlévőtől pompás Vian-koktéllal búcsúzott a Budapesti Operettszínház.

Játék életre-halálra, kis-zenekarra

Francia életérzés, elsöprő virtus, ’50-es évek Párizsa. Ide repít minket Boris Vian, élet és halál határmezsgyéjén egyensúlyozó, fékezhetetlen polihisztor zseni, a XX. század európai irodalmának egyik legeredetibb figurája a Tajtékos dalok sanzonjaiban. Fényes, pulzáló, olykor megbotránkoztató felvétel egy mérnök, jazz-trombitás, műfordító, forgatókönyvíró, kritikus, zenei szerkesztő, és mindenekelőtt utánozhatatlan hangú író életéről, a Patafizikai Társaság satrapájáról, akinek a mai napig milliós példányszámban fogynak a könyvei, és aki a fiatal korosztály egyik legmeghatározóbb szerzője.

A négy színészre és kis-zenekarra komponált előadás Vian mozgalmas éveit, sorsának főbb fordulatait, nehezen érkező sikerét és a minden nehézségen felülkerekedő életörömet idézi meg regényeinek szereplői és a kortársak emlékei alapján. A Tajtékos dalok egy szertelenül csapongó színpadi mese, magyarul első ízben felcsendülő dalokkal. A történet – Vian alakjának megfelelő bizarrsággal – a ravatalnál indul, hiszen élete egy gyerekkori szívbetegség miatt mindvégig a halál árnyékában telt. Tudta, hogy keveset fog élni, ezért gyorsan élt. Lázasan, türelmetlenül, szinte nem is aludt. Szíve egy moziban állt meg, a regényéből készült botrányosan rossz film tizedik percének próbavetítésén. Hirtelen felkiáltott és meghalt, 39 évesen. Köpök a sírotokra – volt a film címe Vian álnéven írt bestsellere nyomán.

Különleges színpadtechnikával, LED-világítással és tükrökkel hozza játékba a rendező a zseni életének főbb helyszíneit, az arisztokratikus gyerekkort, a fiatalkori szerelmek őrületét, a Szabványügyi Hivatalt, a németek által megszállt Párizst, a földalatti mulatók világát, a romokból újjáépülő életet, Sartret és körét, egyszóval mindent, ami Viant jellemzi. Aztán a jazz, Duke Ellington és Miles Davis, a Saint-Germain pezsgő éjjeli világába nyerünk betekintést. Élőzenés bárok és házibulik, a Tajtékos napok hangulata. Féktelen képzelet, életszomj és önfeledtség. Egy vészjóslóan zörgő szívvel a fiatal mellkasban.

Az előadásban 11 Boris Vian-sanzon elevenedik meg, olyan neves alkotók tolmácsolásában, mint Kiss Csaba rendező, Kocsis Tamás koreográfus, Berzsenyi Krisztina látványtervező. A Tajtékos dalok kettős szereposztása: Györgyi Anna / Kékkovács Mara, Földes Tamás / Pálfalvy Attila, Gubik Petra / Széles Flóra, Kocsis Dénes / Cseh Dávid Péter. Karmester: Kovács Adrián és Hermann Szabolcs. A darab premierje március 10-e kedd.

Szóljon hozzá!