ZETApress

hírportál

Díjeső a zárógálán

Kínai és magyar győztesek az idei fesztiválon: az ifj. Richter József – Merrylu Richter magyar akrobatapáros, valamint a kínai China National Acrobatic Troup nyerte a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált – jelentette be Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára a rendezvény tegnap esti zárógáláján. A múlt hétfői felvezető idekattintva olvasható.

A nemzetközi zsűri négy ezüstérmet ítélt oda: az olasz-spanyol Yves & Ambra, valamint az olasz-bolgár Kolev Sisters akrobataduóknak, továbbá két orosz csoportnak: az Alania Troupnak és a Virtuoso 5-nek.

Bronzérmet érdemelt a perui Duo Vitalys erőemelő páros, az ukrán Equivokee bohóctrió, valamint az orosz Fantastic Elfs csoport és a szintén orosz Szemjon Kracsinov zsonglőr. Budapest főváros különdíját az oroszországi Diamond Circus of Yakutia csoportja vehette át Karácsony Gergely fő-polgármestertől.

Díjazták a Lyrical Circus – Late Night Show produkcióit is: 1. helyen végzett Alisza Sehter (Izrael), ezüstérmet vihet haza a Duo Unity – Cyr Wheel páros (Kanada), míg a bronzérem a Mallakhamb (India) csoportnak járt.

A gálán a Newcomer Show fiatal magyar tehetségeit is kitüntették: aranyérmet nyert Varga Riko Roberto, ezüsttel jutalmazták a High5 triót, bronzérmet pedig Russnak Regina kapott. A magyar cirkuszigazgatók díjait ifj. Richter József és Merrylu Richter (arany), a China National Acrobatic Troup (ezüst), valamint Yves&Ambra (bronz) nyerték.

Nagy Richter-siker a fesztiválon

Cirkusztörténelmet írt tegnap este a XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon ifjabb Richter József és Merrylu Richter. A 2018-asMonte-Carlói Nemzetközi Fesztivál Arany Bohóc-díjas artistapárosa tarolt a 2020-as budapesti nemzetközi seregszemlén: Pas de deux – balett lóháton című produkciójukkal elnyerték mindkét fődíjat: a magyar cirkuszigazgatók aranyfokozatú díját és fesztivál nagydíját, az Arany Pierrot-díjat is!

Ifjabb Richter József és Merrylu Richter 6 éve egyszer már átvehették az Arany Pierrot-díjat, igaz, akkor még vetélytársként léptek a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál porondjára és megosztva nyerték el a rangos elismerést. A 2014-óta a magánéletben és a manézsban is egy párt alkotó művészek az elsők a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál történelmében, akik külön-külön, majd együtt is diadalmaskodtak a megmérettetésen.

Ifjabb Richter József Arany Pierrot-díja újabb mérföldkő a hazai cirkuszművészet számára: a 27 éves artista az egyetlen, akinek magyarként sikerült diadalmaskodnia a korábbi években döntően kínai és orosz nyerteseket kihirdető Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon – immár ráadásul 2. alkalommal!

A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál a világ egyik legrangosabb, 1996-óta két évente megrendezésre kerülő cirkuszi seregszemléje, melyen a világ legjobb artistái lépnek fel. Ifjabb Richter József díjnyertes programja március közepéig látható a Fővárosi Nagycirkuszban, ezt követően pedig a Magyar Nemzeti Cirkusszal országos turnéján tekinthető meg – tudatta a KenMedia.

Szóljon hozzá!