ZETApress

hírportál

XIII. Cirkuszfesztivál

A világ legrangosabb cirkuszfesztiváljai között számon tartott Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál immár 13. alkalommal kerül megrendezésre Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában, a Fővárosi Nagycirkuszban. A rangos, nemzetközi elismerésekkel kitüntetett artistaművészek idén négy kontinensről érkeznek.

A produkciókat rangos szakmai zsűri bírálja el. A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál egyik különlegessége, hogy a magyarországi utazócirkuszok igazgatói egy külön zsűrit alkotnak, akik külön díjazzák az általuk legjobbnak ítélt produkciókat.

Január 8-a szerda és 13-a hétfő között az A- és a B-versenyprogramok mellett január 7-én kedden 19 órától külön kulturális csemegének ígérkezik a BNC 0. napján külső helyszínen, a Hungária körút 215-217-beli Művésztelepen bemutatásra kerülő, Pál Dániel Levente és Kalmár Ákos alkotópáros által megálmodott Szent Boszorkány című darab, amely egy összművészeti színpadi nyelv (cirkuszi zsánerszámok, néptánc és fizikai színház) keresésére tett alkotói kísérlet.

8-án 17 órától az artistaművészek ünnepélyes bevonulásával veszi kezdetét a fesztivál, majd 19 órakor a A-programot láthatjuk. 9-én csütörtökön 14 órától a Szépművészeti Múzeumban tartandó UNESCO nemzetközi szakmai konferencia a cirkuszművészet hazai és külföldi, szellemi kulturális örökségének aktuális kérdéseivel foglalkozik.

10-én pénteken 10 órától ECA Szakmai Konferencia a Mezőgazdasági Múzeumban. A szimpózium két nagy témája az artistaképzés és a cirkuszi utazó gyerekek oktatása-nevelése. A konferencia ad otthont továbbá az European Network for Traveller Education (ENTE) bemutatkozására is, ahol a résztvevők megismerhetik, hogyan történik a nem iskolarendszerben tanuló, utazó cirkuszos gyerekek tanítása.

Aznap 13 órától a Newcomer Showban a 70 éves Baross Imre Artistaképző Intézet ígéretes tehetségei mellett a hazai cirkuszművészek kiválóságai mutatkoznak be, majd 22 órától a Lyrical Circus Late Night Show – Egyéjszakás kaland című, csak erre az alkalomra összeállított műsorban etűdök, történetek és hangulatok elevenednek meg a költészet, a zene és az artistaprodukciók szimbiózisában.

A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál 13-án hétfőn 19 órától egy nagyszabású díjátadó gálaműsorral zárul. A fesztivál műsor-vezetője Kelly Endrész Bánlaki lesz, aki sokadik generációs, híres magyar és angol cirkuszi családok leszármazottja, színésznő, énekesnő, előadóművész és Maka Gyuszi, a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja. További infók idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!