ZETApress

hírportál

Nagycirkuszi jubileum

10. alkalommal adták át a színházi háttér- és kiszolgálószakmák képviselőit elismerő Magyar Teátrum Díjakat tegnap este a Fővárosi Nagycirkuszban. Az 1-8. díjátadásra a Békéscsabai Jókai Színházban, a tavalyira a budapesti Nemzeti Színházban került sor.

Az idei Magyar Teátrum Díjat Áts Zoltán, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház fővilágosítója, Farkas István, a terézvárosi Kolibri Színház műszaki vezetője, Lázár Rita, az egri Gárdonyi Géza Színház rendezőasszisztense, Szalai József, a kaposvári Csiky Gergely Színház szcenikai és műszaki igazgatója, Szórádi Béla, a Soproni Petőfi Színház fő kellékese és Szűcsborus János, az erzsébetvárosi Madách Színház főmérnöke nyerte el.

Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, a Magyar Teátrum Díj alapítója és ötletgazdája az ünnepségen arról beszélt, hogy a 10. alkalommal átadott elismerésekkel neves művészek köszönik meg sikereiket a mögöttük állóknak. Kiemelte, hogy a színházi élet igazgatói, meghatározó személyiségei jöttek el ezen az estén a díjátadóra, a Fővárosi Nagycirkuszba. Mint mondta, van egy nap, amikor azok, akik a fényben állnak, azt üzenik a társadalomnak, hogy álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk hátra, köszönjük meg ma azoknak, akik egész éven át azt segítették, hogy mi fogadhassuk a tapsot.

Álljunk meg egy pillanatra és ebből a tapsból adjunk át nekik egy csokorra valót, legyen ez az este az övék – mondta, hangsúlyozva, hogy ez az este azokról szól, akik hosszú napokon, előadásokon keresztül segítik a fényben állókat a függöny mögött, fénnyel, hanggal, jelmezzel, kellékkel, ügyeléssel, műszakkal.

Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára a cirkuszban elmondta: a szakmai szervezet 2010-ben alapította meg azt a díjat, amellyel több mint 80 színházi háttér- és kiszolgálószakma ezernél több képviselője közül választva ismeri el az azokat magas szinten művelő szakembereket. A Magyar Teátrum Díjra való jelölés, két, állami díjjal kitüntetett, neves művész jelölése, illetve a szakembert foglalkoztató színház igazgatójának döntése alapján születik.

Az aranyozott csapágygolyót formáló díjat megkaphatja bármely színházi háttérszakma művelője, aki munkájával, személyiségével, a magyar színházművészet iránti odaadásával rászolgált erre. A díj összegének felét a díjazott színháza állja, a másik felét színházszakmai cégek biztosítják. A Nemzetiségi különdíjat Herczinger Ildikó közönségszervező, a szekszárdi Magyarországi Német Színház felterjesztésére nyerte el. A Határon túli különdíjat Fóris Csaba világosítónak, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház munkatársának ítélték oda.

A Magyar Teátrumi Társaság díjaival együtt adták át a Magyar Teátrum Életműdíjat, amelyet az idén Felkai Eszter színművésznek, a Békéscsabai Jókai Színház örökös tagjának ítéltek oda. Szintén a gálán adták át az egyik tagszervezet, a Magyar Színház-technikai Szövetség által 2014-ben alapított, a magyarországi színháztechnika nagy alakjáról, a Magyar Állami Operaház első mérnökéről elnevezett Tolnay Pál életműdíjat, amelyet ezúttal Szolga István, a fővárosi Szabad Tér Színház műszaki igazgatója nyert el. Az életműdíj olyan több évtizedes műszaki tevékenység elismerése, amely segített abban, hogy a technikai haladás bekerüljön a magyar színházak világába.

A színpadi produkciókkal kísért ünnepségen Proscaenium-emlékgyűrűt kapott Szabó-Jilek Iván gépészmérnök, színházi konzulens, színház-technológiai tervező. Az idén 2. alkalommal átadott díjjal a Magyar Színház-technikai Szövetség elnöksége a magyar színháztechnika folyamatos fejlesztéséért, a szövetség megalapításának kezdeményezéséért és a megszervezésben való aktív részvételéért, valamint a Színház-technikai Fórum és a Színpad című folyóirat megalapításával és kiadásával a színházi-műszaki közösségért végzett több mint öt évtizedes, sokoldalú munkáját ismerte el.

A gálaest díjátadásai között a cirkusz legkiválóbb artistáinak lélegzetelállító mutatványai éppúgy helyet kaptak, mint legnevesebb színházaink produkciói. A kaposvári Csiky Gergely Színház és a Békéscsabai Jókai Színház lenyűgöző zenés műsorral érkezett, és az egri Gárdonyi Színház táncosai is elkápráztatták a közönséget! A közel háromórás ünnepség pazar állófogadással zárult az emeleten.

Szóljon hozzá!