ZETApress

hírportál

Jövőre is Szent Efrémmel!

Egy hónap múlva Ortodox Karácsonyi Koncert három városban. A Szent Efrém Férfikar vendége Abeer Nehme, a világhírű libanoni énekesnő – tudtuk meg Tamás Dorkától. Fotóink Orbán Domokos felvételei.

Pest legősibb templomában, a Belvárosi Fő-plébániatemplomban rendezi meg jövőre a Szent Efrém Férfikar az immár 9. Orientale lumen sorozatot, melynek középpontjában a nők állnak. Január 11-én szombaton 19:30-kor tartják az ortodox karácsonyi nyitókoncertet, ahol a Magyar Örökség- és Budapest Márka-díjjal kitüntetett Férfikar vendége Abeer Nehme, a csodálatos tehetségű, világhírű libanoni énekesnő. Közös koncertjükön arámi, kopt, szárd, örmény, szláv, szír, bizánci, ruszin és magyar imákat adnak elő. Január 10-én pénteken Szombathelyen, 12-én vasárnap pedig Debrecenben is felcsendül az ortodox koncert.

Magyarország legkedveltebb vokális együttese a Szent Efrém Férfikar 2020-ban is folytatja Orientale Lumen – Kelet világossága sorozatát. A koncertek helyszíne Pest legősibb temploma, a Belvárosi Nagyboldogasszony Fő-plébániatemplom. A 9. Orientale lumen sorozat középpontjában a nők állnak. A január 11-ei nyitókoncerten a közel-keleti egyházzene egyik legnagyobb sztárja, a bejrúti születésű Abeer Nehme lesz a Szent Efrém Férfikar vendége. Előző este 19 órakor a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban, január 12-én 19 órakor pedig a debreceni Görögkatolikus Metropóliai Fő-székesegyházban is felcsendül az ortodox karácsonyi koncert.

A 38 éves Abeer Nehme roppant sokoldalú, énekesi pályája mellett zeneszerző, zenetudósként is kutat, sőt, dokumentumfilm-sorozatot is forgatott a világ számos részén Indiától Afrikán át Magyarországig. A Férfikar és az énekesnő kapcsolata is ebből sarjadt: amikor 2013-ban Abeer Magyarországra jött forgatni, a Bakáts téri templomban tartottak egy ad hoc jellegű felvételt, ahol annyira magától értetődően és inspirálóan indult a közös muzsikálás, hogy egyértelművé vált: az együttműködést folytatni kell! Az énekesnő kétszer is közös koncertre invitálta a Szent Efrém Férfikart.

Abu-Dhabiban és Fujairah-ban léptek fel, illetve a Fes World Sacred Music Festival nyitókoncertjén is közösen álltak színpadon a körülbelül négyezer fős közönség és Lalla Salma marokkói hercegnő jelenlétében. A világhírű énekesnő is már kétszer elfogadta a férfikar meghívását: 2014-ben és 2016-ban is telt ház előtt énekelt Budapesten, amik a mai napig az Orientale Lumen sorozat legemlékezetesebb pillanatai közé tartoznak. 2020. január 11-én szombaton 19:30-kor egy karácsonyi műsort adnak elő a férfikarral: arámi, kopt, szárd, örmény, szláv, szír, bizánci, ruszin és magyar imák csendülnek majd fel a Belvárosi Fő-plébániatemplomban.

A Szent Efrém Férfikar 2011 óta rendezi meg az Orientale lumen sorozatot, ahol a keleti rítusú keresztény egyházzene legszebb kompozíciói hangoznak el nemzetközileg is ismert szólisták és sztáregyüttesek tolmácsolásában. Az elmúlt nyolc évadban olyan kiváló előadók adtak velük közös koncertet, mint Sebestyén Márta, Palya Bea, Marie Keyrouz nővér, Evgeny Nesterenko, Dés László, Szokolay Dongó Balázs, Pál István Szalonna és bandája, a moszkvai Doros kvintett, az Amadina, a Parafónia, az Orosz Ortodox Szólisták, az Optina Pustyn Férfikar és a Moszkvai Patriarkátus Kórusa.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg. Névadójukról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a Szentlélek hárfája megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az igaz útra. A Szent Efrém Férfikar a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása mellett nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány ápolására is.

2020. április 25-én, az Ortodox Húsvét ünnepén, az athéni Nektaria Karantzi lép színpadra, június 6-án szombaton pedig a sorozat záró eseményén hölgykoszorúban búcsúzik a Szent Efrém Férfikar: a Szabó Dénes vezette nyíregyházi Pro Musica Leánykarral zárja az Orientale lumen 2020. sorozatot az Ortodox Pünkösd ünnepére összeállított műsorral.

Szóljon hozzá!