ZETApress

hírportál

A másodikra gyűjtöttek

19 millió forint gyűlt össze a Premier Kultcaféban a IX. Jótékonysági Maciaukción, amelyen a legmagasabb áron, 3,5 millió forintért a Jason Momoa amerikai színész által felajánlott mackó kelt el. A tegnap esti árverésen megemlékeztek a január 20-án Budapesten elhunyt Andy Vajna filmproducerről is.

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává, hogy felhívja a figyelmet a betegség vagy baleset következtében fogyatékossá váltak problémáira. December 3-án kedden a Premier Kultcafé 15 fogyatékkal élő dolgozója egy közös énekléssel és versmondással hívja fel a figyelmet a fogyatékkal élőkre, a velük szembeni toleranciára és elfogadásra. A Down-szindrómás, autista, értelmi sérült és hallássérült dolgozók a világnapon maguk készítenek apró kézműves tárgyakat, amelyeket később meg lehet vásárolni a Baross utca 1-ben.

A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány a tegnapi árverés teljes bevételét a második fogyatékosságbarát étterem megnyitására fordítja. A tervek szerint a bisztrót jövőre adják át az V. kerületben, az új étteremben további 15 fogyatékkal élő embernek adnának munkát. Az idei árverésen Pierre Richard francia színész mackóját hárommillió forintért vitték el. Babos Tímea teniszező mackója 2,5 millió, Kiss Gergely vízilabdázó medvéje pedig kétmillió forintért kel el.

Magas áron cserélt gazdát a Rost Andrea operaénekes, valamint a Wichmann Tamás kenuvilágbajnok által felajánlott plüssmackó is. Előbbit 1,3 millió forintért, utóbbit 1,1 millió forintért árverezték el. A jótékonysági aukción egy Törőcsik Mari színművészről készült festményre is licitálhattak az érdeklődők: Furka Zsuzsa festőművész alkotását 1,1 millió forintnál ütötték le.

Az aukción megemlékeztek Andy Vajna filmproducerről, a civil szervezet legnagyobb mecénásáról és támogatójáról is, aki évről-évre egyre több pénzzel járult hozzá a fogyatékkal élők foglalkoztatásához. A szervezők a IX. Jótékonysági Maciaukciót az ő emlékének ajánlották. A tavaly december 5-ei VIII. Maciaukcióról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!