ZETApress

hírportál

Schober-mű Budaörsön

Apa Anya Fiú Lány BudaörsönApa Anya Fiú Lány, vagyis a család a maga klasszikus felállásában: itt aztán nem történhet baj, vélhetnénk, de aztán persze történik, nem is kevés ? láttuk tegnap este a Budaörsi Latinovits Színház tantermi előadásán, a Városi Ifjúsági Klubban, a színháztól alig egy saroknyira.

Az a kifejezés, hogy történik, itt talán nem egészen helyes: az Apa Anya Fiú Lány nem annyira színdarab, tehát történés, mint inkább monológok sorozata ? és az, akinek erről, mármint a párhuzamos monológokról a családi élet jut eszébe, az szégyellheti magát, még ha többnyire igaza van is, és ettől persze még inkább szégyellnie illene magát.

Ennek a kínos, már-már mérnöki precizitással eltervezett családnak problémái vannak; és nem átallanak ezeknek hangot is adni, méghozzá nem elkenve, a hamis megértés és megbocsátás langyos szószába belepacsmagolva, hanem nyíltan, egyenesen, pacekba; legalábbis a Fiú és a Lány, vagyis a gyerekek így; Apa és Anya már valamivel körmönfontabban; de attól még nem kevésbé egyértelműen vádolják egymást és önmagukat.

Hogy mivel? Mindennel, vagy inkább: mindennel is. Nem súlyos bűntettekkel, mindössze olyasmikkel, amiket naponta elkövetünk és elkövetnek ellenünk, annyira naponta, hogy szinte észre sem vesszük, csak a végén, amikor ott állunk megfosztva mindentől és mindenkitől, sőt, önmagunktól, de legalábbis az önmagunkról alkotott képünktől.

Sok mindent ígér Holger Schober, a kortárs osztrák színész-rendező-író monológ-gyűjteménye ? de megnyugvást, békét nem. Egyvalami azonban biztos: azoknak, akik már vagy még családba mennek haza az előadás után, lesz mit felismerniük. És, ha már idáig, azaz a felismerésig eljutottak, talán elgondolkozniuk is lesz min.

Holger Schober: Apa Anya Fiú Lány című darabja a szerző engedélyével, a budapesti Mayer-Szilágyi Színházi Ügynökség közvetítésével jött létre. Szereplők: Chován Gábor, Páder Petra, Böröndi Bence és Nagy Katica e. h. Dramaturg: Széplaki Nóra, világítás: Sokorai Attila, a rendező munkatársa: Barnet Mónika, rendező: Berzsenyi Bellaagh Ádám. A produkciót jellegéből adódóan ritkán fogják nem osztályteremben játszani, ezért a tegnap esti egy kivételes városi bemutató volt 14 éven felülieknek.

Szóljon hozzá!