ZETApress

hírportál

Lebstück Mária Veszprémben

Mária főhadnagy VeszprémbenOperettbemutatót tartanak a héten a Veszprémi Petőfi Színházban ? tudtuk meg Sarkadi Bélától. Október 4-én pénteken a Veszprémi Petőfi Színház mutatja be Huszka Jenő ? Szilágyi László: Mária főhadnagy című operettjét.

Az előadás a Budapesti Operettszínház, a Békéscsabai Jókai Színház, a Veszprémi Petőfi Színház és a Magyar Zenés Színház együttműködésében valósul meg. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Főbb szerepekben: Mária főhadnagy ? Bori Réka, Jancsó hadnagy ? Jenővári Miklós, Antónia ? Halas Adaleida, Draskóczy ? Szeles József, Zwikli Tóbiás ? Lukács Dániel, Panni ? Széles Flóra, Biccentő strázsamester ? Kőrösi Csaba. Társrendező: Bozsó József, rendező: Seregi Zoltán. Huszka Jenő valós történeten alapuló, Jókai Mór és Petőfi Sándor írásait felhasználó művét, a Mária főhadnagyot 1942-ben mutatták be.

A szabadságharc Mária főhadnagya, Lebstück Mária, aki nő létére főhadnagyi rangig vitte a szabadságharc honvédseregében. Apja, a legjobb nevelést akarta biztosítani gyermekének, ezért Bécsben élő nagybátyjához küldte, hogy a császárvárosban végezze iskoláit. A nagybácsi: báró Simonich Boldizsár császári ezredes nagy hatást gyakorolt a fiatal lányra, aki az 1848-as bécsi forradalom kitörésekor férfiruhába bújt, és Lebstück Károly néven csatlakozott az egyetemi légióhoz. A bécsi forradalom leverése után Magyarországra szökött. Sok csatában vett részt. Harcolt a branyiszkói áttörésnél és az 1849. februári kápolnai csatában is, ahol megsebesült. Hősies helytállását előléptetéssel jutalmazták?

Az ő emléke előtt tiszteleg Huszka Jenő és Szilágyi László operettje, bár a műfaj szabályai szerint happy enddel végződő történetből kimaradtak a tragikus fordulatok. A veszprémi bemutató a 4 színház együttműködésének második állomása, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171 évfordulójának jegyében.

Szóljon hozzá!