ZETApress

hírportál

ÓDZ, a csodák csodája

A régi bölcsek szerint a boldogság ? vagy akár az elviselhető élet ? legfőbb feltétele: önmagunk ismerete. Tételezzük fel, hogy a régi bölcsek nem tévedtek. Ez esetben minden önmagunkba irányuló utazás egy fontos lépés lehet a teljesebb, elviselhetőbb, talán boldogabb élet felé ? hallottuk délután az Óbudai Danubia Zenekar sajtótájékoztatón. Fotóink Lantai József felvételei.

Mindannyiunk lelkében számtalan szép, izgalmas, megismételhetetlen dallam lakik. Ha ezek a dallamok társra lelnek Mozart, Csajkovszkij, vagy épp Ligeti műveinek hallgatása közben, úgy egy pillanatra meghallhatja ezeket a rejtőzködő, félénk kis melódiákat. Semmi újat nem akarunk mutatni: csupán szeretnénk utat mutatni közönségünknek. Utat a zenéhez: mindenkinek a saját zenéjéhez és utat önmagához ? vallja Hámori Máté.

Zenekarunk az elmúlt években is teljes fordulatszámon pörgött: több mint száz koncerttel és hatvanezer fizető nézővel a szimfonikus zenekarok élvonalába tartoztunk ? nemcsak minőségi, de mennyiségi szempontból is. Ebben az évadban azonban megsokszorozzuk eddigi erőfeszítéseinket, hogy még több embernek tudjunk élményekben gazdag utat varázsolni a zenéhez: szabadtéri helyszíneken, vidéki templomokban és egyre több iskolában jelennek meg muzsikusaink, így összesen több mint 170 koncert eljátszására vállalkozunk a 2019/2020-as évadban.

Hangversenyek a Zeneakadémián

Az Óbudai Danubia Zenekar tovább építi egyedien igényes, huszadik századi és kortárs műveket is felvonultató repertoárját. Idei évadunk első felében olyan szerzők és műveik kerülnek terítékre a Zeneakadémián, mint Mozart, Brahms, Ravel, Strauss, Csajkovszkij és Mahler, illetve Ligeti György és Galina Usztvolszkaja. A koncerteket most is Eckhardt Gábor szórakoztató, ugyanakkor informatív előadásai előzik meg, így képet kaphatunk a művek között húzódó összefüggésekről, és a műsor összeállítás rejtélyeibe is bepillantást nyerhetünk. Vendégünk lesz közreműködőként Komlósi Ildikó (mezzoszoprán), Kovácsházi István (tenor) és Dong Hyek Lim (zongora), a zenekar élén pedig Vajda Gergely és Halász Péter.

Verdivel a BMC-ben

Immár hatodik éve megrendezésre kerülő zeneszerző portrésorozatunkban ez alkalommal Verdi műveit hozzuk el a közönségnek. A szimfonikus zenekarok egyik szívfájdalma, hogy a műfajok királynője, az opera csak nagy ritkán kerül terítékre koncertjeik során. Verdi nemcsak az opera, de az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobbja is volt. Zenéjét és személyiségét hőseinek szemszögéből próbáljuk megfejteni Eckhardt Gábor értő és érző kommentárjaival, így végre mi is kicsit lubickolhatunk az opera varázsvilágában. Három témakörben összesen hat alkalommal ? havonta kétszer ? lesz Verdi és operáinak szereplői a középpontban. Szó esik elnyomottakról, lázadókról és könyörgőkről a legszebb kórusbetéteket felvonultató koncerten, nőkről és női szereplőkről ? hősök, mártírok, szerelmesek ?, valamint Verdi árnyalt jellemű férfialakjai is fókuszba kerülnek ? apák, szerelmek, barátok. Utunkon ezúttal Ádám Zsuzsanna (szoprán), Kriszta Kinga (szoprán), Balczó Péter (tenor), Kálmándi Mihály (bariton), Kelemen Zoltán (bariton), a Nemzeti Énekkar, valamint Somos Csaba, Erdélyi Dániel és Pál Tamás karmesterek kísérnek minket.

Kalandra fül!

Ez a sorozat is része annak a missziónak, amivel a zenét ? és minél több fajta kiváló zenét ? közel kívánjuk hozni az ifjabb közönség szívéhez. Az ifjúsági projekt során folytatjuk családi matinésorozatunkat a Budapest Music Centerben. Az egész családnak szóló, innovatív minikoncertek során bevezetjük hallgatóságunkat a klasszikus zene nem is olyan átláthatatlan, annál kalandosabb világába. Kalandra fül! sorozatunkban most a virtuozitás, a karmester szakma és az ütős hangszerek világába vezeti be ifjú hallgatóságát Hámori Máté.

Ifjúsági koncertek általános iskolákban

Az utánpótlás nevelés zenekarunk talán legfontosabb küldetése, ennek részeként 2014. óta minden évben új produkciókat viszünk általános iskolákba. A 6-12 éves korosztály igényeire szabott összművészeti előadások a legmagasabb színvonalú zenét szórakoztató, színházi, táncos vagy éppen irodalmi elemekkel ötvözve maradandó élményként égnek be a fiatalok emlékezetébe. Az élmény-központúság és kreativitás a két kulcsszó: nem félünk akár megtornáztatni, akár elmélyülésre, akár hangos ünneplésre biztatni a gyerekeket annak érdekében, hogy minél mélyebben rögzüljön a zenéhez kapcsolódó élmény. Ahová beférünk, oda elvisszük azt, amivel a legtöbbet adhatjuk magunkból a jövő zenerajongóinak: a muzsikálás örömét. A tavalyi évben 30 iskolai koncertet adtunk, ebből tizenkettőt óbudai iskolában. Egy-egy ilyen alkalommal 280-520 gyermek hallgatott minket, így a tornatermi koncertek alkalmával összesen 5928 gyermekhez jutottunk el ? ebből 1785 III. kerületi iskoláshoz.

Mesterműhely

Évről évre nagy hangsúlyt fektetünk az aprólékos vonós műhelymunkára, ennek jegyében folytatódik Mesterműhely sorozatunk Major Tamás hegedűművész irányításával. Egy hét intenzív közös munka után a közönség egy koncerten kaphat ízelítőt a felkészülésből, majd az elkészült művet is meghallgathatja a Budapest Music Centerben. A koncert vendége ez alkalommal Ács Ákos klarinétművész lesz, aki a koncert napjának délutánján mesterkurzust is tart az este előadandó mű, ez esetben Mozart A-dúr klarinétversenye köré építve.

Műfajokon át

Chanson Elysées című, a Jazzy Rádióval közös estünkön három csodálatos előadóművész, Csemer Boglárka, Kárász Eszter és Tompos Kátya lesz a partnerünk a Müpa színpadán. Kárász Eszter megdöbbentő hitelességgel szólaltatja meg Edith Piaf dalait, Tompos Kátya orosz úrinőként ölti magára a jól ismert klasszikusokat, Boggie pedig a sanzon lírai, ma is élő oldalát mutatja meg. Zenés időutazás ismert és ritkán hallott, sokat énekelt és újraértelmezett, klasszikus és modern francia sanzonok útján. Idén sem maradhat el a népszerű Klasszikus Karácsony: a Klasszik Rádió hagyományos ünnepi koncertjére a legnépszerűbb dallamokkal, az ünnep meghitt zenéivel és ? a tavalyi sikerre való tekintettel ? filmzenével is készülünk. Az igazán meghitt karácsonyi estén Gájer Bálint mellett gyerektáncosok és egy énekkar is csatlakozik hozzánk.

Otthonunk, Óbuda

Zenekarunk immár hat éve lelte meg próbatermét Óbudán, és bár akadnak még munkálatok, igazi otthonunk lett a volt Flórián mozi. Ha lehet, a jövőben még jobban szeretnénk fokozni óbudai kötődésünket, jelenlétünket. Évről évre jeien vagyunk a kerületi nagy-rendezvényeken, több ingyenes koncertet is adunk a Fő téren, de az ott található Polgármesterei Hivatal zenélő órájának muzsikáját is zenekarunk játssza. A fiatalabbak mellett nem feledkezünk meg a kerület szép-korú lakóiról sem: az előttünk álló évadban újra 13 óbudai idősek klubjában adunk kamarakoncertet.

Élő közvetítések

A jelenlegi legnagyobb internetes hírportálokon, az Index.hu és a 24.hu oldalakon, továbbá a Fidelio.hu oldalon továbbra is élőben lehet bárki részese a zeneakadémiai és a BMC-s felnőtt koncertjeinknek. Az elmúlt évben közvetítések révén némelyik előadásunk hatvanezer emberhez is eljutott.

Szóljon hozzá!