ZETApress

hírportál

Elnöknők Terézvárosban

Holnap a Révay utcai Centrál Színházban vendégeskedik a Békés Megyei Jókai Színház Elnöknők című előadása. Werner Schwab morbid és abszurd komédiája három régi különböző életstílusú barátnő életébe enged bepillantást ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

A három nőszemély: Erna, Grete és Mariedl nagyokat mondanak magukról, békaperspektívából szemlélik a világot, ám megfigyeléseiknek kényszeresen hangot adnak ? a nézők legnagyobb vidámságára. Az osztrák kispolgári kedélyesség keveredik a legabszurdabb fekete humorral. A darab lehetőséget ad három nagyszerű színésznőnek is, hogy önmagukat is kifigurázva színészi sokoldalúságukat is bebizonyíthassák.

Az Elnöknők drasztikus komédia. Fordította: Szilágyi Mária és Parti Nagy Lajos. Zenéjét Joseph Haydn után szabadon Gulyás Levente szerezte. Szereplők: Erna: Kara Tünde, Grete: Bede-Fazekas Anna, Mariedl: Dobó Kata. Zenészek: Gulyás Levente zongora; Benedekfi Zoltán hegedű; Kárász András cselló; Teleki Pál dob. Díszlettervező: Mira János, jelmeztervező: Rátkai Erzsébet, rendező: Szalma Dorottya.

A kortárs dráma fenegyereke az igen fiatalon, 1994-ben 35 évesen elhunyt grázi Werner Schwab komédiája 1996 óta van színpadon. A szerző első színpadi bemutatkozása 1990-ben a bécsi Theater im Künstlerhaus-ban volt. Haláláig, vagyis négy év alatt tizenhat darabot írt, melyből nyolcat még életében bemutattak. Nagyon szép a rövid pályafutása. A Békés Megyei Jókai Színházban 2009. december 4-én, az Osztrák Kultúra Hónapjának megnyitásaként volt a bemutatója.

Szóljon hozzá!