ZETApress

hírportál

Éjszaka színházba!

Színházak Éjszakája 2019Megvan az idei Színházak Éjszakája programja. Te mit viszel magaddal? a mottója az idei 8. Színházak Éjszakájának, amely során 34 teátrum várja izgalmas, csak ezen az estén látogatható programjaira a karszalaggal rendelkező nézőket.

Idén a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én szombaton lehet majd versenyt futni az idővel, és minél több színház eseményén begyűjteni az élményeket ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón a Nemzeti Színház I. emeletén. Felszólalt: dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház és Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, továbbá dr. Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője.

Gumikacsát, legyezőt, fényképezőgépet, banánt, biciklilakatot és tornacipőt is felfedezhetnek a 8. Színházak Éjszakája plakátján a figyelmes szemlélők. A burjánzó grafikai megoldás nem véletlen. A Te mit viszel magaddal? szlogenben egyszerre két jelentés is jól megfér egymással. A szervezők kíváncsiak arra, mivel készül a néző erre a hosszú, kalandos éjszakára, és arra is, milyen felejthetetlen élményekkel távozik.

Ebben az évben szeptember 21-re, a Magyar Dráma napjára esik a színházi évadnyitó fesztivál, és most is az a legfőbb cél, hogy az intézmények igazán közvetlenné tegyék a közönség és az alkotók kapcsolatát. A résztvevő színházak mindannyian azon dolgoztak, hogy a lehető legizgalmasabb szeletét mutassák meg Budapest Színházi Főváros kínálatának. 34 helyszín várja a nézőket, új belépőként csatlakozott a Nemzeti Táncszínház, és sokak örömére újra szerepelnek a kínálatban a Madách Színház, a Thália Színház és a Nemzeti Színház programjai.

Nyolcadik alkalommal is elképesztő kavalkáddal várnak mindenkit a teátrumok, szombat délutántól 22-én vasárnap hajnalig. Részt vehetünk az elmaradhatatlan kulisszajárásokon, nyílt próbákon, kipróbálhatjuk magunkat színészmesterség és beszédtechnika órákon, láthatunk színpad-technikai show-t és bemutatkoznak a színházi mesterségek, lesznek koncertek, workshopok, maszkfestés, improvizációs alkalmak, sőt színházi társasjáték, piknik is és beleshetünk az ügyeleti naplókba, részt vehetünk premiereken is ezen az estén.

A korábbi években már óriási népszerűségre tettek szert a színházi városséták. Idén a KÉK ? Kortárs Építészeti Központ szervezésében eredhetnek például feltűnő, rejtett és nem létező színházak nyomába a nézők, csodálkozhatnak rá a Pesti Broadway vagy a Víziváros színházi építészetére, és hallhatnak érdekességeket arról, miért Budapest játssza el Moszkvát, Berlint és Párizst a hollywoodi filmekben. Ha pedig véget ért az utolsó program is, afiterparty-ra várják a közönséget a TRIP Hajón, többek közt a BEKVART zenekarral és a noÁr-ral.

A közel 200 program, valamint a színház-történeti séták idén is egyetlen karszalaggal látogathatók. Ezt a programban résztvevő színházak szervezési osztályán vagy jegypénztárában, illetve a weboldalon lehet megváltani. A korlátozott nézőszámú előadásokra érdemes idekattintva előzetesen helyet foglalni szeptember 9-én hétfőn déltől 16-án hétfőn 23:59-ig.

A BKK és a MOL BUBI is segíti a színházak közti vándorlást

Mivel nem egyszerű feladat átszelni a várost, és eljutni mind a 34 résztvevő színházba, ezért a szervezők a BKK-val együttműködve külön buszjáratot indítanak az északi részen fekvő helyszínek mentén. A buszokat a Színházak Éjszakája karszalagjaival, okos-eszközön felmutatott, karszalagra még be nem váltott, érvényes voucherrel, de akár sima BKK-jeggyel és -bérlettel is igénybe lehet venni. A körjáraton az SZÉ jelzést kell keresni. A déli helyszínek továbbra is tökéletesen megközelíthetők a BKK szokásos járataival.

A MOL BUBI is segít felfedezni a színházakat. Egyszerű, szórakoztató, sportos, környezettudatos megoldás közbringákkal átsuhanni a programok százain. A Színházak Éjszakája alkalmából a karszalaggal, voucherrel rendelkezők mindössze 500 forintért válthatják meg a 24 órás bérleteket a nézők, és kivételesen kauciót se kell fizetni. A bérletet a jegy,hu felületén lehet megvásárolni szeptember 12-e és 19-e között.

Kampányvideók Tompos Kátya és az SZFE hallgatóival

A Színházak Éjszakája Tompos Kátya színművészt és Hrutka Róbert zeneszerzőt, producert is megihlette, így született meg a fesztivál felkérésére ez a dal és hozzá a klip, melyben több színházi alkotó és énekes is szerepet kapott. A videó már több mint 1 lóezer megtekintéssel büszkélkedhet a közösségi platformokon. A Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész és színművész hallgatóival pedig videósorozat készült, melyben a Te mit viszel magaddal? szlogenhez találtak ki frappáns helyzetgyakorlatokat a diákok, Csarkó Bettina, Bartos Ági és Bánki Sára, valamint Staub Viktória és Veszelovszki Janka. A 4 videót a Színházak Éjszakája Youtube-csatornáján lehet megtekinteni. A Színházak Éjszakája Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával valósul meg.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9lsXHChHS-k[/youtube]

Résztvevő színházak: Átrium, Baltazár Színház, Bethlen Téri Színház, Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Dumaszínház, Hatszín Teátrum, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karaván Színház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Madách Színház, Magyar Színház, Magyar Állami Operaház ? Erkel Színház, Momentán Társulat, MU Színház, Nemzeti Színház, Nemzeti Táncszínház, Ódry Színpad ? Színház- és Filmművészeti Egyetem, Örkény István Színház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, RS9 Színház, StúdióK Színház, Szkéné Színház, Thália Színház, Trafó, TRIP, Újszínház, Vidám Színpad, Vígszínház.

Szóljon hozzá!