ZETApress

hírportál

Szemünk fénye a Belvárosiban

Deborah Zoe Laufer sikerdarabja parádés szereposztással: Szemünk fénye premier a Belvárosi Színházban. Az Orlai Produkciós Iroda október 9-én szerdán tartja legújabb fővárosi bemutatóját: a Szemünk fényét Szabó Máté rendezi a Belvárosi Színházban.

A pergő párbeszédek és váratlan helyzetek adta röhejesen szórakoztató bolondokházában ezúttal Szamosi Zsófia, Péter Kata, László Lili, Pataki Ferenc, Nagy Dániel Viktor és Dékány Barnabás lép színpadra és gondoskodik a nézők felhőtlen szórakoztatásáról ? tudatta Malik Andrea. Olvasópróbai fotóink Takács Attila felvételei.

A Schwartz testvérek édesapjuk halálának egyéves évfordulójára érkeznek a régi családi házba: Norma, a görcsösen hagyománytisztelő nővér, Herb, a legidősebb Schwartz fiú, egy pénzügyi zseni, Simon, az elvarázsolt asztronómus, aki fél lábbal a Holdon jár és Gene, a legfiatalabb fiú, a felszínes tévéreklám-rendező, mindenki szeme fénye. Annyira különböznek, hogy talán ők maguk sem értik, hogy hogyan alkothatnak egy családot, a köztük feszülő konfliktusok megoldásában pedig az érzelmes feleség vallomásai és a butácska, ám jó időben, jó kérdéseket megfogalmazó barátnő felbukkanása sem segít…

A Szemünk fénye rezonál azokra a kérdésekre, amelyeken egy korosztály a rendszer és az őszinteség képességének hiányában tipródik. Egy látszólag butácska lány nagyon jó érzékkel és humorral kérdez rá benne a stabilnak hitt társadalmi és vallásbéli normákra, amikről szépen lassan kiderül, hogy valójában nem is állnak olyan erős lábakon. Könnyed létezésű színpadi jelenlétek füzéréből áll össze a történet, ezek mégis folyamatosan magukban hordozzák mind a komédiát, mind pedig a tragédiát, amitől igazán izgalmassá válik a szerző vonalvezetése: a darab egy jóféle csehovi önreflexióval képes megmutatni, hogy már attól is milyen távolságban vagyunk.

Az amerikai írónő darabját 2008-as ősbemutatója óta számos helyen láthatta a közönség: Los Angeles, Washington és Phoenix után most végre Zöldi Gergely fordításában megérkezett hazánkba is, hogy kivívja a budapesti közönség szeretetét és elismerését is. Szereplők, alkotók: Norma: Szamosi Zsófia, Bonnie: Péter Kata, Kia: László Lili, Herb: Pataki Ferenc, Gene: Nagy Dániel Viktor, Simon: Dékány Barnabás. Díszlet: Ondraschek Péter, jelmez: Kiss Julcsi, dramaturg és fordító: Zöldi Gergely, rendező: Szabó Máté, producer: Orlai Tibor. Előadások időpontjai: október 9-10-e és 24-e.

Szóljon hozzá!