ZETApress

hírportál

Cirkuszból Állatkert

Államtitkári bejelentésSzeretnénk, hogy európai csúcsintézményként működjön a Nyugati pályaudvar mellett megépülő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ! ? mondta el a tegnap délutáni előadás végén Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára a manézsban.

A Magyar Közlönyben két napja jelent meg a beruházásról szóló kormányhatározat. A központ építési munkálatainak befejezésére még éveket kell várni. A Fővárosi Nagycirkusz épülete addig használatban marad. A tervek szerint az átköltözés után a régi épületet lebontják az Állatkert zöldfelületének növelése céljából.

Több mint három éves előkészítő munka eredményeként született meg a kormánydöntés arról, hogy a Fővárosi Nagycirkusz a cirkuszművészet összes ágazatával, kiegészítő szervezetével együtt egy közös helyre, a Nyugati pályaudvar melletti területre fog költözni. A Fővárosi Nagycirkusz kinőtte jelenlegi otthonát, a Városligetben nem lehet próbatermet kialakítani, nincsen próbamanézs, a lovakat nem lehet futtatni és a megújult állatvédelmi törvényeknek megfelelően egyre több hely kell az állatoknak.

Az új központ artistaképző iskolának, cirkuszművészeti múzeumnak, kutatótárnak és könyvtárnak, artista szállásoknak, próbamanézsnak és cirkusznak ad majd helyet, emellett parkolóhelyeket, közönségforgalmi tereket is kialakítanak. A korábban szóba került helyszínek esetében készültek tanulmánytervek, amelyeket adaptáltak a Nyugati pályaudvar melletti területre, de ezek a tervek nem véglegesek és az engedélyezésig még hosszú az út, de a jövő januári XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon már szeretnék bemutatni az előzetes látványterveket.

Szeretnénk, hogy ha itt egy európai csúcsintézmény alakulna! ? mondta az államtitkár. Mint felidézte, az európai kulturális miniszterekkel a témában folytatott tárgyalásain kollégái örömmel fogadták egy olyan központ megépülésének ötletét, amely digitalizálásban és adattárolásban nem csupán Magyarországot, hanem egész Európát kiszolgálja. Jó esélyünk van arra, hogy ez sokkal több legyen, mint egy magyar cirkuszközpont! ? fűzte hozzá.

Szóljon hozzá!