ZETApress

hírportál

Meggyűrűzték Bagi-Nacsát

A 42 éves Bagi Iván és a 39 éves Nacsa Olivér humoristák kapták az idei Karinthy-gyűrűt. A Rádiókabaréban és a közmédia szórakoztató műsoraiban kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotókat és előadókat elismerő díjat ma adták át a volt rádiószékház Pollák Mihály téri Márványtermében.

? Paródiáikban a karakter lényegét ragadják meg, ami óriási kincs ? fogalmazott a díjátadón Molnár Piroska színművész. Korda György énekes, a Bagi-Nacsa páros egyik kedvelt célpontja arról beszélt, hogy paródiáikban nemcsak szeretet és barátság van, hanem ő maga is jól jár velük, hiszen figuráját általuk még jobban megismerheti a közönség. Az 1975-ben alapított Karinthy-gyűrűt Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Bojárszky András, az MTVA operatív vezérigazgató-helyettese nyújtotta át a Bagi Ivánnak és Nacsa Olivérnek.

A Bagi-Nacsa duó 24 éve tartó pályafutását Vida Péter színművész, a Karinthy-gyűrű tavalyi kitüntetettje vicces történelmi keretbe ágyazva ismertette. Elmondta, hogy a páros egy 1995-ös budapesti házibulin fiatal gimnazistaként találkozott először. 1996-ban már felléptek a Rádiókabaréban, 1998-ban szerzői és előadói kategóriában egyaránt megnyerték a Magyar Rádió IV. Humorfesztiválját. Dolgoztak a Mikroszkóp Színpadon, számos önálló és sikeres televíziós show-műsoruk volt, 2011-től a közszolgálati adón futott előbb a Szálka, majd a Bagi-Nacsa Show, jelenleg a Bagi-Nacsa Orfeum a Duna Televízióban látható.

? Boldogság, hogy a művészek, akiket elhívunk a műsorainkba és parodizáljuk őket, nagy örömmel jönnek hozzánk. Mi a klasszikus kabaré korszakában kerültünk a pályára és szeretnénk egy kicsit ebből megőrizni, ezért sem mentünk el a ma már divatosabbnak tűnő stand-up irányába, bár ez is része lett önálló estjeinknek. Soha nem nézek meg külön felvételeket senkiről, igyekszem rögtön megragadni a karaktert ? mondta Olivér, melyhez Iván hozzátette: ő viszont rengeteget gyakorol.

? Az egész életünk arról szól, hogy mindent megosztunk egymással, felelősséget, munkát is. Közösen írjuk televíziós műsorainkat, kiegészülve egy kis gegcsapattal, a karaktereket úgy osztjuk el, hogy éppen kire illik, hiszen különböző típusok vagyunk. Nem nagyon tervezünk előre, cél, hogy örömet szerezzünk a közönségnek és életben tartsuk a műfajt, miközben nehéz lépést tartani a néhány perces internetes tartalmak népszerűségével ? mondta el Olivér. Iván hozzáfűzte: duójukban jól kialakultak a szerepkörök, adnak egymás véleményére és szerencsére hasonló az ízlésük. ? Ez fontos, hiszen sok páros a különböző értékrend, ízlés miatt ment szét. Jó az is, hogy más karakterek vagyunk, így nem laposodik el a produkció ? tette hozzá.

A Karinthy-gyűrűt 1975 óta minden évben Karinthy Frigyes születésének évfordulóján ítélik oda és adják át a közmédia szórakoztató műsoraiban nyújtott kiemelkedő szerzőknek, előadóknak, a szatirikus és a humoros műfaj kimagasló szereplőinek. A Karinthy-gyűrű 10-12 gramm aranyból készül, korábbi díjazottjai között van mások mellett Hofi Géza, Karinthy Ferenc, Boncz Géza, Déri János, Sándor György, Fábry Sándor és Aranyosi Péter. Korábban három alkalommal kapta a díjat humorista páros: 1978-ban Mikes György és Somogyi Pál, 1991-ben Markos György és Nádas György, 2014-ben pedig a Szomszédnéni Produkciós Iroda.

Szóljon hozzá!