ZETApress

hírportál

A Mandák Ház lelkésze

Bolba Márta a VIII. kerület evangélikus lelkésze, szegények támogatója, a társadalmi egyenlőség mélységes híve. A Mandák Ház a kerület szegényebb negyedében található, de a lelkésznő gyülekezetéhez a kerület gazdagabb részében, a Palotanegyedben található templom is hozzátartozik.

Márta a hivatalban és az utcán véleményt formál, egyházában a szociálisan érzékeny elveket képviseli. Az általa vezetett közösség éppen ezért társadalmilag sokrétű. Szerdai vacsoráin a helyi lakók, környékbeli nincstelenek, menekültek, civil szervezetek képviselői egyaránt részt vesznek, kortól, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül.

Takács Mária rendezőnő (Meleg férfiak, hideg diktatúrák, Eltitkolt évek) a Puskin moziban ma délelőtt látott A Mandák Ház lelkésze című 70 perces, színes, feliratos dokumentumfilmje egy társadalompolitikai kérdésekben is állást foglaló, háromgyerekes lelkésznő egy évét mutatja be, aki nem enged a humanista alapértékekből.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Cs1D223IHkY[/youtube]

? Bolba Mártával 2017-ben találkoztam először. Meglepett, hogy egy lelkészt ennyire érdekel a közélet, nemcsak véleménye, de víziója is van róla. Lassan megismertem a Mandák Ház néhány lakóját, a tereit, ahova Márta alulról szerveződő közösségeket fogadott be. Azt is megtudtam tőle, hogy gyülekezetébe nemcsak a kerületi evangélikusok, de másik felekezetbe tartozó keresztények is járnak, néhányan a város másik végéből érkeznek ide az istentiszteletre. Érdekelni kezdett ez a harmonikus, befogadó együtt létezés, a sokszor teljesen különböző emberek Mandák házbéli találkozása. Egy év alatt ebből a gyülekezet jellemzőbb eseményei, a Házba érkező érdekes emberek pillanatai tűntek megfoghatónak, mindezeket a lelkésznő portréján, lelkészi mivoltától elválaszthatatlan társadalompolitikai küzdelmein keresztül bemutatva. Azt remélem, hogy Bolba Márta közösségszervező munkájának bemutatásával fel tudjuk hívni a figyelmet a kisközösségek szerveződésének fontosságára, az aktív emberi kapcsolatok nélkülözhetetlenségére! ? mondta el a rendezőnő.

A film a Médiatanács támogatásával a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült. További támogatók: Holland Nagykövetség Emberi Jogi Alap, Filmjus Alapítvány. Gyártó: Civil Művek Közművelődési Egyesület. Korhatár: besorolás alatt. Tervezett moziterjesztés: 2019 ősze. A filmet az őszi premier előtt a következő helyeken vetítik:

Art+Cinema Budapest: június 4-e kedd 18 óra és 7-e péntek 18 óra;

Bem mozi Budapest: június 8-a szombat 17 óra és 9-e vasárnap 17 óra;

Apolló mozi Pécs: június 7-e péntek 18 óra közönségtalálkozóval;

Grand Café mozi Szeged: június 8-a szombat 19 óra közönségtalálkozóval;

Premier Kultcafé Budapest: június 4-e hétfő 18 óra, 11-e kedd 19 óra közönségtalálkozóval és 12-e szerda 18 óra;

Auróra Alkotótér Budapest: június 13-a csütörtök 19 óra, 17-e hétfő 19 óra közönségtalálkozóval és 19-e szerda 19 óra.

Szóljon hozzá!