ZETApress

hírportál

Pécsi szál a Corvin moziban

Hogyan lett Pécs a magyar könnyűzene fellegvára? Hiszen innen indult a Kispál és Borz, a Halott Pénz, a Punnany Massif, a 30Y, Takáts Eszter és a Junkie Jack Flash, sok más banda mellett. Mi lehet a város titka? A mediterrán klíma vagy a mecseki uránbánya sugárzása? A tettyei dombok visszhangja? Emma néni, a legendás karvezető?

Mi lehet a levegőben? Szabó Simon (Moszkva tér, Papírrepülők, Kölcsönlakás) Indiana Jones-ként a rejtély nyomába ered és önmagát, de a pécsi zenekarokat sem kímélve próbálja kideríteni, miben áll a nagy titok. Lévai Balázs zenés filmje egy backstage-buliba oltott nyomozás története a legnagyobb pécsi zenei sztárokkal.

Lévai Balázst legtöbben zenei (Dob+Basszus) és irodalmi témájú (A nagy könyv, Bestseller) tévéműsorairól ismerik, emellett szerzője több zenei életrajznak, például a Lovasi Andrásról szólónak. A rendező 2015-ben Engedem, hadd menjen címmel készített dokumentumfilmet, amelyben a Most múlik pontosan című sláger születését tárta fel, hogy miképp találkozik ebben a dalban Kiss Tibor, a Csík zenekar és az erdélyi Erdőszombattelki zenekar; de készített korábban road movie-t a Tankcsapdával és dokumentumfilmet a Kispál és a Borzzal. Ötletgazda-producerként pedig részt vett a #Sohavégetnemérős című Wellhello-film munkálataiban is, amely közönségdíjat nyert a 2017-es Magyar Filmhéten.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JBQLKfEhzZk[/youtube]

Új filmje, a Pécsi szál azt a rejtélyt igyekszik megfejteni, hogy miért pont ez a város, Pécs termelte ki a jelen legsikeresebb könnyűzenei bandáit. A rendező a skatulyájából egy ideje kitörni készülő Szabó Simont kérte fel oknyomozó riporternek, aki nem akárhogy vette az akadályt. Fülhallgatóján nonstop zenét hallgatva nyakába veszi a várost és környékét, és fáradhatatlanul faggatja a Kispál, a Punnany Massif, a Halott Pénz, a 30Y, a Junkie Jack Flash tagjait, Takáts Esztert, na meg a város lakóit.

A Pécsi szál című 73 perces színes, magyar zenés film díszbemutatója tegnap volt a Corvin Moziban. Az eseményen az alkotók mellett részt vettek a Halott Pénz, a Punnany Massif tagjai, Beck Zoltán (30Y) és Takáts Eszter is. Rendező: Lévai Balázs, szereplők: Szabó Simon, Pallagi Melitta, Halott Pénz, Punnany Massif, Kispál és Borz, 30Y, Takáts Eszter, Junkie Jack Flash. Előzetesét a Robbit Creative csapata készítette. Bemutató: május 9-én a Budapest Film Zrt. forgalmazásában csak 12 éven felülieknek.

Szóljon hozzá!