ZETApress

hírportál

Életműdíjak filmszínészeknek

Életműdíjak átadásával nyitották meg tegnap este a filmhetet. Bánsági Ildikó (1947), Venczel Vera (1946), Bodrogi Gyula (1934), Koncz Gábor (1938) és Andorai Péter (1948) művészi pályáját ismerte el életműdíjjal a Magyar Filmakadémia Egyesület az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén a budapesti Corvin moziban. A beteg Andorai Péter díját fia, az ifjabb Péter (1983) vette át.

A Varga Viktor ötvösművész által megalkotott életműdíjakat első alkalommal adták át. A tervek szerint a filmakadémia ezután minden évben életműdíjban részesít öt olyan művészt, akik nevüket beírták a magyar filmtörténelembe. Az estet záró fogadás előtt a Camerimage operatőri fesztiválon nagy sikerrel bemutatott Fényképezte: Zsigmond Vilmos (1930?2016) című portréfilmet láthattuk. Fotóink Lantai József felvételei.

? A film fiatal művészeti ágként is kitörölhetetlen hatással bír egy ország képére ? mondta el a díjátadón Karas Mónika, az NMHH Médiatanácsának elnöke. ? Ha a tehetség találkozik a jó csapatmunkával, abból születik meg az értékes, időtálló film. Magyarország pedig nem szűkölködik értékes filmekben. Fontosnak tartjuk, hogy szóhoz és mozgóképhez jussanak a tehetséges emberek, az ő tehetségük kibontakoztatása ugyanis közérdek, a magyar közkincset gyarapítja ? tette hozzá.

Novák Emil, a filmhetet szervező Magyar Filmakadémia Egyesület ügyvezető elnöke elmondta: öt éve 30 filmes szakember alapította az egyesületet, amelynek ma már 385 tagja van. Az elmúlt öt év alatt pedig nemcsak gazdaságilag vált sikeressé a magyar filmipar, de művészileg is kiemelkedő alkotásokat hozott létre. Az elnök a pozitív változásokért a januárban elhunyt Andy Vajnának mondott köszönetet nyitóbeszédében.

A Magyar Filmakadémia Egyesület által a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával megrendezett, 27-én szombatig tartó filmhétre idén rekordszámú nevezés érkezett, s mint megírtuk, a kísérő programokkal együtt hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban. Idén először az egyre népszerűbb televíziós sorozatok is helyet kaptak a filmhét programjában és díjat kapnak a sorozatok is.

Idén 44 díjat adnak át a televíziós forgalmazású filmeknek és alkotóiknak. Az elismeréseket a Pesti Vigadóban vehetik át a díjazottak április 27-én. A játékfilmes műfajban 19 elismerést osztanak ki, a díjátadót másnap, április 28-án vasárnap a Vígszínházban tartják.

Szóljon hozzá!