ZETApress

hírportál

200 film a Corvinban

Filmhét 2019 a Corvin MozibanHamarosan kezdődik az 5. Magyar Filmhét. A Zsigmond Vilmosról készült utolsó portréfilm és régi klasszikusok is színesítik a programot ? tudtuk meg Tamás Dorkától. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Április 22-én húsvéthétfőn a budapesti Corvin moziban gálával kezdődik az 5. Magyar Filmhét, ahol Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera vehetnek át életműdíjat. Az ünnepélyes esemény után a Zsigmond Vilmosról készült utolsó portréfilmet vetítik majd.

Idén rekord számú nevezés érkezett a Magyar Filmakadémia Egyesület által az NMHH Médiatanácsa és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával rendezett filmes seregszemlére, így a kísérő programokkal együtt április 27-én szombatig összesen 203 filmet nézhet meg majd a közönség. A 2018-as év filmtermése mellett olyan klasszikusokat is láthatnak majd a nézők, mint a Szerencsés Dániel, a Magyarok, az Isten hozta, őrnagy úr, a Bizalom és a Gyula vitéz télen-nyáron és lesznek szakmai előadások is. A televíziós forgalmazású filmek ingyenesen tekinthetők meg, a nagyjátékfilmek pedig kedvezményes 500 forintos áron.

Április 22-én 19 órakor a nagykörúti Corvin moziban életmű-díjátadó gálával kezdődik az 5. Magyar Filmhét, ahol Bánsági Ildikó és Andorai Péter számára Szabó István rendező mond laudációt, közöttük Venczel Verát Kovács István színművész, Bodrogi Gyulát Sándor Pál és Koncz Gábort Dörner György rendezők köszöntik, méltatják. Az ünnepélyes esemény után a Zsigmond Vilmosról készült utolsó portréfilmet, a Fényképezte Zsigmond Vilmos című 53 perces alkotást vetítik majd, melyet hazánkban most mutatnak be először.

A hétfői megnyitó után kedden többek között a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjában készült alkotásokat, valamint pályakezdő alkotók rövidfilmjeit is vetítik. A Filmhét során az öt életműdíjas pályájának egy-egy kiemelkedő alkotását is megnézhetjük, így Andorai Péter és Bánsági Ildikó Szabó István Oscar-jelölt Bizalom című filmjében, Koncz Gábor Fábri Zoltán szintén Oscar-jelölt Magyarok, valamint Bácskai Lauró István Gyula vitéz télen-nyáron című filmjében, Venczel Vera Fábri egy másik alkotásában, az Isten hozta, őrnagy úrban, Bodrogi Gyula pedig Sándor Pál Szerencsés Dániel című klasszikusában lesz látható.

Most először a televíziós sorozatok is bekerültek a kínálatba, így április 22-27-e között hét kategóriában ? játékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film és animációs film, televíziós sorozat ? rekord számú, közel 200 film pereg majd az 5. Magyar Filmhéten a Corvin moziban, köztük olyan nagysikerű alkotások, mint a BÚÉK, a Ruben Brandt, a Gyűjtő, az Egy nap, a Valami Amerika 3. vagy az X ? a rendszerből törölve. A seregszemlére az alkotók a 2018-ben Magyarországon mozi forgalmazásba került, televízióban sugárzott, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették. A televíziós forgalmazású filmek ingyenesen tekinthetők meg, a nagyjátékfilmek pedig kedvezményes 500 forintos áron. További információ a Corvinmozi.hu weboldalon olvasható.

Szóljon hozzá!