ZETApress

hírportál

Oda az igazság

Az Oda az igazság nem az álruhás királyról, a szegények oltalmazójáról, hanem a hatalomról, a hatalmi harcról, a hatalomra jutásról és a bukásról szól. A 85 perces színes, magyar történelmi drámát délelőtt láttuk a Művész moziban.

A vetítés utáni sajtótájékoztatón a film alkotói és szereplői közül többen ? Jancsó Miklós, Jancsó Nyika, Rossa László, Marx József, Várkonyi Gábor és Csákány Zsuzsa, mint alkotók, a színészek közül pedig Cserhalmi György, Scherer Péter, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Formanek Csaba, Mundruczó Kornél, Nagypál Gábor, Székely B. Miklós ? is részt vettek. Természetesen ott volt a producer Berger József és Schmidt Judit is.

Jancsó Miklós magyar?osztrák?lengyel koprodukcióban készült alkotása egy sajátos, sokszorosan összetett ?túszdrámát? fogalmaz meg Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulóján. Éppen a legrejtettebb részét ragadja meg a Mátyás-mítosznak: a királyság elnyerését, és a megöregedett uralkodó keserű felismerését: hogyan fogja továbbörökíteni azt a világot, amit felépített. És szembesül azzal, hogy ez lehetetlen, mert az a világ egyes-egyedül csak rá volt szabva.

A rendező ezúttal összeterelte a számára legkedvesebb színészeket ? a főbb szerepekben Cserhalmi György, Gálffi László, Balázsovits Lajos, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Galkó Balázs, Mundruczó Kornél ?, akikkel korábban együtt dolgozott. A forgatás három fő helyszínen, Visegrádon, Tahitótfaluban és az ausztriai Rappottensteinben zajlott valós díszletek között, a nézők elé varázsolva a XV. század környezetét.

A film a 41. Magyar Filmszemle nyitófilmje, a díszbemutatóra február 2-án, a szemle nyitóünnepségének keretében a Palace MOM Parkban kerül sor. A hazai mozik február 11-től vetítik a Mozinet Kft. és Mythberg Films forgalmazásában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Megnyílt a 41-ik | ZETApress

Szóljon hozzá!