ZETApress

hírportál

A legjobb dolgokon bőgni kell

Április 02-án kedden kezdődik és május 03-án péntekig tart Grosan Cristina első nagyjátékfilmjének forgatása. Forgatókönyvíró: Grosan Cristina és Rainer-Micsinyei Nóra, a filmvígjáték főszereplőnője ? tudatta Kubik Elvira sajtófőnök.

A Laookon Filmgroup gyártásában holnap kezdi forgatni első nagyjátékfilmjét Grosan Cristina, a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor-programjának támogatásával. A legjobb dolgokon bőgni kell című film forgatása nagyrészt budapesti helyszíneken, május 3-án péntekig tart. A Rainer-Micsinyei Nóra főszereplésével készülő filmben jelentős szerepet kap Bányai Kelemen Barna és tíz év után visszatér a mozivászonra Hernádi Judit. A forgatókönyvet a rendező és a főszereplő közösen jegyzik. A legjobb dolgokon bőgni kell leghamarabb 2020-ban kerül a magyar mozikba.

A legjobb dolgokon bőgni kell című film főszereplője a 30 éves Maja, aki látszólag stabil párkapcsolatban, kiszámítható jövővel éli nagyvárosi életét. A gondtalannak tűnő lét azonban egy éjszaka leforgása alatt a feje tetejére áll, miután Maja talál rá egy váratlanul elhunyt távoli rokon holttestére. A halottszállítók érkezéséig kénytelen egy teljes éjszakát eltölteni a halott nénivel. Az éjszaka folyamán Maja szembesül mélyen eltemetett problémáival és rájön, hogy hiába csordogál biztonságosan az élete, a boldogsága érdekében muszáj kockáztatnia. Még akkor is, ha fejest kell ugrania az ismeretlenbe és mindent elveszíthet.

A legjobb dolgokon bőgni kell című film forgatókönyve olyan harmincas nőkről mesél, akik egyszerre próbálnak megfelelni saját maguknak és a környezetüknek, miközben az életük alapvető döntéseit sem képesek meghozni. Úgy élnek, mintha még mindig egyetemisták lennének: közös albérletben, üres hűtővel, éjszakai bulikkal, két óra alvással, másnapokkal. Szeretnék máshogy csinálni, mint az előző generáció, ugyanakkor menekülnek a döntések elől. A legjobb dolgokon bőgni kell nem generációs kérdéseket fejteget, hanem hitelesen, őszintén és nagy adag öniróniával szeretné bemutatni a harmincas nők útkeresésének nyomasztó állapotát.

? Mindig az érdekel, hogyan élünk, és miért pont azt az életet választjuk. Az eddigi filmjeimben is különböző korú és problémájú nők szerepeltek, ez most sincs másképp, de ebben az alkotásban a saját generációm helyzetére, döntéseire koncentrálok. Harminc évesen a szüleink már gyerekeket neveltek, mi meg a következő hétvégéig sem tudunk tervezni. A legjobb dolgokon bőgni kell ezt az ellentmondásos állapotot vizsgálja, tele feszültséggel, abszurd szituációkkal, öniróniával. Útkeresésben vagyok, ahogy a kortársaim közül szinte mindenki. A forgatókönyv írása közben azzal szembesültünk, hogy a főhősünknek ugyanolyan nehéz megtalálnia a helyes megoldást, a helyes döntést, mint saját magunknak ? mondta el Grosan Cristina rendezőnő.

? Számomra nagyon fontos, hogy A legjobb dolgokon bőgni kell egy fanyar humorú női film, de könnyen dekódolható, univerzális üzeneteket fogalmaz meg a férfiak számára is. A Laokoon Filmgroupnak, a cég indulása ? 16 éve ? óta kiemelten fontos az elsőfilmes alkotók támogatása. A Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programja lehetővé teszi, hogy a debüt rendezők mellett fiatal színészek és filmes alkotók is kipróbálhassák magukat, akár új posztokon, új pozíciókban is. Grosan Cristina első nagyjátékfilmje számomra roppant izgalmas szellemi és anyagi vállalkozás, az alacsony költségvetés hatalmas kihívás, amely most is a csapat kreativitását serkenti ? emelte ki Stalter Judit producer.

Grosan Cristina erdélyi filmrendező, akinek Vakáció a tengerparton című díjnyertes kisfilmjét a világ közel 40 fesztiválján vetítették, bemutatták a televízióban, az interneten eddig 250 ezren nézték meg. A legjobb dolgokon bőgni kell az első nagyjátékfilmje, amit közösen írt a film főszerepét is alakító Rainer-Micsinyei Nórával, akit Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című filmjéből is ismerhetünk.

Grosan Cristina 2015-ben dolgozott először Rainer-Micsinyei Nórával az Éjszakai festés című kisfilmben, amit egy újabb közös munka, az Átalakítás folyamatban követett. A két filmes 2017-ben kezdte közösen írni A legjobb dolgokon bőgni kell forgatókönyvét a mostani harmincas nők furcsa élethelyzetéről. Szereplők: Rainer-Micsinyei Nóra, Huzella Júlia, Hernádi Judit, Bányai Kelemen Barna, Patkós Márton, Thuróczy Szabolcs, Takács Katalin, Friedenthal Zoltán. Operatőr: Győri Márk, díszlettervező: Gelsi Zoltán, vágó: Meller Anna. Tervezett hossz: 90 perc.

Szinopszis

Maja (Rainer-Micsinyei Nóra) élete kezd összeállni. Barátjával (Bányai Kelemen Barna) végre kiköltöznek az egyetem óta másokkal bérelt lakásból, készen állnak a felnőtt életre. Az egyik este azonban nem várt fordulatot vesz: kiderül, hogy egy rég nem látott távoli rokon (Lőrinc Katalin) nem az igazak álmát alussza a konyhaasztalra bicsaklott fejjel, hanem meghalt. Maja kénytelen ottmaradni a halottal, mert a családból senki sem ér rá segíteni, még az anyja (Hernádi Judit) is lerázza. A halottszállítókra várva megérkezik Maja gyerekkori barátnője, Sára (Huzella Júlia), akivel már jó pár éve megszakadt a kapcsolata.

Maja próbál megszabadulni tőle, de Sárának ez az első szabad estéje, a fia születése óta eltelt egy évben nem mozdult ki otthonról. Telnek az órák, és az egyszerű eljárás ? a halál rögzítése és a test elszállítása ? egy végeláthatatlan, bürokratikus folyamatba torkollik, abszurd szituációkkal megspékelve. A halott és a rég elvesztett barát katalizátorként hat Majára. Rádöbben, hogy a csodálatosan stabilnak tűnő párkapcsolata ellenére nem boldog az új, felnőtt életében és végre készen áll döntéseket hozni. Bármilyen nehéznek is tűnik, eljött az ideje, hogy Maja változtasson.

Szóljon hozzá!