ZETApress

hírportál

Kurt Waldheim igazsága

Jó estét, Mr. WaldheimKurt Waldheim osztrák politikus a ’70-es években az ENSZ főtitkára, később pedig Ausztria köztársasági elnöke volt. Csakhogy tisztázatlan II. világháborús szerepvállalása sok vitát kavart ? láttuk tegnap este a Jó estét, Mr. Waldheim! című 93 perces feliratozott osztrák dokumentumfilm díszbemutatóján a Közép-európai Egyetem Auditóriumában.

Ruth Beckermann rendező 1986-ban aktivistaként maga is próbálta megakadályozni Kurt Waldheim megválasztását, emellett kamerájával dokumentálta a politikai eseményeket. Több, mint 30 év után újra elővette az archív tekercseket, és tévés anyagokkal kiegészítve mutatja be, hogyan vezet meg egy országot annak megválasztott politikai vezetője.

A hátborzongatóan aktuális dokumentumfilm a múlttal való szembenézésről, valamint az egyéni és kollektív felelősségvállalásról szól, és azt is elemzi, hogy hogyan omlott össze a nagy illúzió, hogy Ausztria csupán a nácik első áldozata volt. A Jó estét, Mr. Waldheim! elnyerte a 2018-as Berlinale legjobb dokumentumfilmjének járó díjat, valamint az Osztrák Filmdíjat.

A vetítést beszélgetés követte szinkrontolmácsolással. Résztvevői: Ruth Beckermann, a film rendezője és dr. Ferdinand Trauttmansdorff, az Andrássy Egyetem Diplomáciai Tanszékének vezetője voltak. Moderálta: Dési András külpolitikai szakértő, újságíró. ? Amikor újranéztem a 30 évvel ezelőtt felvett anyagokat, sokkot kaptam. Tényleg elfelejtettem, hogy a populista politikusok milyen könnyen egymásnak ugraszthatják az embereket ? mondta el a rendező.

Szóljon hozzá!