ZETApress

hírportál

Filmkritikusi díj a Könnyű leckékért

Zurbó Dorottya: Könnyű leckék című filmje kapta a legjobb dokumentumfilmnek járó Magyar Filmkritikusok Díját a február 1-jei díjátadón. A filmet eddig több, mint 3000 néző látta a mozikban. Hazai forgalmazója az ELF Pictures ? tudatta Parádi Orsolya, sajtókommunikáció.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikus Szakosztálya minden év elején megszavazza és kiosztja a Magyar Filmkritikusok Díját. Idén 57. alkalommal ítélte oda rangos elismeréseit az előző évben bemutatott legjobb filmek alkotóinak. A tegnapi díjátadón a legjobb dokumentumfilm díját a Könnyű leckék című film kapta. A filmről idekattintva olvashatunk.

A Könnyű leckék egy tizenhét éves szomáliai menekült lány magyarországi beilleszkedésének története. Kafia két évvel ezelőtt egyedül érkezett hazánkba, azóta egy budapesti gyermekotthonban lakik és készül a magyar középiskolai érettségire. A film intim mikrohelyzeteken keresztül mutatja meg, hogyan szakít egy szomáliai lány a felnőtté válás küszöbén szinte mindennel, ami gyermeki identitásának és mintáinak fontos eleme volt otthon, hogy új életet kezdhessen Európában.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=9EuNj9chOaE[/youtube]

Zurbó Dorottya érzékeny és költői hangvételű dokumentumfilmje a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programjának keretében készült, világpremierjét a rangos Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójának versenyprogramjában tartották. A Könnyű leckék 2018. október 11-én került a hazai mozikba az ELF Pictures forgalmazásában, és kiemelkedő sikerrel vetítették a 15. VERZIÓ Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál hivatalos és diákfilmes programjában is.

A rendezőnő

Zurbó Dorottya (1988. Budapest) 2014-ben szerzett diplomát az SZFE által indított DocNomads Nemzetközi Dokumentumfilm-rendező Mesterképzés ösztöndíj programjában. Korábban az ELTE Filmtudomány szakán végzett kitüntetéses oklevéllel. Filmjeit több alkalommal választották a Docnomads program reprezentatív alkotásai közé és számos hazai és nemzetközi fesztiválon bemutatták őket. A monostor gyermekei (2017; társrendező) című egész-estés dokumentumfilmje, amely Bhutánban játszódik az IDFA ? Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál elsőfilmes versenyszekciójában került bemutatásra. A Könnyű leckék (2018), mely egy szomáliai kamaszlány magyarországi beilleszkedéséről szól, az első önálló rendezői debütálása.

Szóljon hozzá!