ZETApress

hírportál

Operatőrök a Pesti Vigadóban

Gyurikó László operatőrLehr Juhász Péter a Jakab című film operatőri munkájával nyerte a második Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Diákkategória Díjat és az azzal járó ötvenezer USD értékű Sparks Kft. ? Panavision filmes kameracsomagot, a Magyar Filmlabor egymillió forint értékű laborszolgáltatását és az NMHH az általa felajánlott százezer forint pénzjutalmat is.

A Vigadóban tegnap este tartott díjátadón Vagyóczky Tibor, Gyurikó László és Pap Ferenc Életműdíjban részesült. Idén első alkalommal a Bojkovszky Béláról elnevezett díjat kiemelkedő életművért Marton József fővilágosító kapta. A díjak odaítéléséről a Koltai Lajos rendező-operatőrből, Kende János operatőrből, Lajos Tamás operatőr-producerből, Káel Csaba rendezőből és Pados Gyula operatőrből álló zsűri döntött.

Novák Emil az általa 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált tavaly nevezte át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács László ? Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra. A Kovács László és Zsigmond Vilmos magyar operatőr díjat és a rendezvényt a tavalyihoz hasonlóan a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmalap, és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Marton József fénymesterA természetfilm kategória győztese Mosonyi Szabolcs lett a Vad Balaton című film fényképezéséért, így ő kapta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által felajánlott 300 ezer forintot is. Dokumentumfilm kategóriában Boros-R. Györgynek elismerő oklevelet adott a zsűri Az elíziumi kém című film operatőri munkáiért. A Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díjat és az NMHH által felajánlott 300 ezer forintot Vargyasi Leventének ítélték a Tehenesek című alkotás fényképezéséért.

A kis-játékfilmek közül az Irinyi címűért Szőke Dániel elismerő oklevélben részesült, a kategória győztese pedig Dévényi Zoltán lett az Ostrom című filmért, így ő viheti haza az NMHH által felajánlott 300 ezer forintot is.

Televíziós film kategóriában Dévényi Zoltán a Curtiz című film operatőreként elismerő oklevelet kapott, a Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díjat pedig Csukás Sándor érdemelte ki a Merénylet című fim fényképezéséért. Végül nagyjátékfilm kategóriában Marosi Gábor, az Akik maradtak operatőre elismerő oklevélben részesült, a legjobb operatőrnek pedig Nagy Andrást találta a zsűri az Örök tél című film fényképezéséért.

Szóljon hozzá!